OPTUŽEN ZA PEDOFILIJU Poznatom hrvatskom treneru prijeti osam godina zatvora

Miroslav Brežan
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Protiv svjetski priznatog karlovačkog trenera borilačkih sportova Miroslava Brežana podignuta je optužnica za četiri kaznena djela, spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina te tri djela bludne radnje, objavilo je Državno odvjetništvo.

U priopćenju karlovačkog Općinskog državnog odvjetništva (ODO), koje ne navodi identitet okrivljenika, stoji da se okrivljenom 71-godišnjaku stavlja na teret da je od 2004. do 2021. godine na području Karlovca počinio navedena kaznena djela na štetu četiri oštećene osobe u dobi od 12, 13, 14 i 18 godina.

Neće ići u istražni zatvor

ODO optužnicom predlaže da se okrivljeniku produlje mjere opreza te da se izrekne mjera zabrane obavljanja određene poslovne aktivnosti, sve zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Ne traže kao kod provođenja istrage u siječnju ove godine istražni zatvor, što je sudac istrage tada odbio zbog, kako je tada rekao za Hinu, protoka vremena, jer je inkriminirano razdoblje 2006., 2008. i 2018. godine, te zbog dobi osumnjičenika, pojasnivši da se istražni zatvor starijima od 70 godina određuje samo u iznimnim slučajevima.

No odredio je tada zabranu približavanja žrtvama, ali i obavljanje trenerskog posla, uz riječi da smatra da će i te blaže mjere ispuniti svrhu sprječavanja ponavljanja kaznenih djela.

Prijeti mu do osam godina zatvora

U tekstu današnje optužnice ne stoji za koju se vrstu spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina trenera sumnjiči, no zakon opisuje da se tu radi o mogućem kažnjavanju zatvorskom kaznom u rasponu od najmanje jedne do osam godina zatvora.

Preciziraju se zakonski članci za još tri kaznena djela bludnih radnji, neke se dovodi u vezu i s člankom koji se odnosi na silovanje, no o čemu se sve tu radilo, morat će se dokazivati sudski. Zakon za razne vrste bludnih radnji predviđa zatvorske kazne od dvije, tri, pa i pet godina zatvora.

Čim optužnica postane pravomoćna, objavit će se i službeno identitet trenera, no u vrijeme kriminalističke istrage i privođenja nedvojbeno je javnost mogla vidjeti da se radi o Miroslavu Brežanu, taekwondo borcu i treneru koji se natjecao na dva svjetska prvenstva (1974. i 1975.) i dva europska prvenstva (1975. i 1976.).

Trenirao je sve nacionalne taekwondo selekcije i olimpijce, nagrađivan je od Hrvatskog olimpijskog odbora te Svjetske taekwondo federacije (WT) i dobitnik je zlatne plakete Europske taekwondo unije i zlatnog odličja Svjetske sportske misije (WSM).