OPĆA SJEDNICA Svi suci Ustavnog suda odlučivat će o tužbama braće Mamić

Zdravko Mamić faca
Hercegovina.info

Na Ustavnom sudu jučer su održane sjednice vijeća u povodu ustavnih tužbi koje su protiv pravomoćne presude osječkoga Županijskog suda podnijeli Zdravko i Zoran Mamić.

Presudom koju je potvrdio Vrhovni sud obojica su osuđeni zbog izvlačenja oko 114 milijuna kuna iz GNK Dinamo na osnovi aneksa ugovora o profesionalnom igranju s Lukom Modrićem i Dejanom Lovrenom - Zdravko na šest i pol, a Zoran na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Vijeće koje je jučer razmatralo tužbe zaključilo je da će oba predmeta dostaviti na opću sjednicu Ustavnog suda, odnosno da će za donošenje odluke biti potrebno čuti mišljenje svih 13 sudaca Ustavnog suda. Kako su nam pojasnili na Ustavnom sudu, riječ je o proceduri koja nije neuobičajena kod zahtjevnijih predmeta, a prema svemu sudeći slučaj Mamić to jest, donosi Jutarnji list.

Ako bi se radilo o predmetu koji nije toliko složen, odluku, odnosno njezin nacrt jučer bi već donijelo peteročlano vijeće suda. Kako su nam dalje pojasnili, premda prekluzivnih rokova nema, opća sjednica u slučaju Mamića trebala bi se, prema dosadašnjoj praksi, održati za mjesec-dva kada će biti donesena odluka. Ta odluka mora zatim proći evidenciju, nakon čega će biti objavljena.

Osim niza zamjerki na provedeni sudski postupak, braća Mamić su i u svojim ustavnim tužbama navela bespresedansku situaciju oko navodnog podmićivanja osječkih sudaca. Naime, dok Mamićeve optužbe za podmićivanje protiv trojice osječkih sudaca, od kojih je jedan bio predsjednik vijeća koje ga je osudilo, u vrijeme donošenja drugostupanjske presude na Vrhovnom sudu nisu bile poznate, u međuvremenu je USKOK protiv tih sudaca otvorio istragu zbog primanja mita.

Vijeće Ustavnog suda jučer razmatralo samo tužbe braće Mamić, premda su protiv iste presude tužbe podnijeli i Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar.