VIDEO  Olujno jugo poharalo Dalmaciju, urušio se dio krova staračkog doma

Olujno jugo poharalo Dalmaciju, urušio se dio krova staračkog doma
Screenshot

Olujno na mahove orkansko jugo sručilo se danas oko podne na Zadvarje u Splitsko-dalmatinskoj županiji uslijed čega je srušen dio limenog krovišta novije izgradnje na staračkom domu u središtu mjesta.

Srećom, izbjegnuta je veća materijalna šteta promptnom reakcijom mjesnog vatrogasnog društva čiji su članovi odmah nakon dojave izišli na teren i unatoč snažnom vjetru sanirali nastali problem, piše Slobodna Dalmacija.

Sadržaj se učitava...

"Radi se sigurno od četvrtini limenog krova koji je vjetar srušio u dvorište doma".

Sreća u nesreći je što nitko od korisnika doma nije bio oko zgrade, što je moglo izazvati tragične posljedice. Pet članova vatrogasnog društva s jednim vozilom odmah su došli na mjesto događaja i uz velike napore, s obzirom na jaki vjetar i kišu koja pada cijeli dana, uspijeli su zaštiti nastalu štetu i spriječiti njeno daljnje širenje.

Sadržaj se učitava...

Olujno jugo odnijelio dio krova staračkog doma u Zadvarju

"Voda za sada još nije probila u prostorije doma, ali s obzirom na intezitet padalina, sve je moguće", ustvrdio je Neno Bajić, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Zadvarje".

Promjenjivo oblačno vrijeme s povremenom kišom obilježilo je nedjeljno jutro u većem dijelu priobalja. Na području srednje i južne Dalmacije puhao je vrlo jak jugozapadni i južni vjetar, piše Slobodna.

Zbog olujnog lebića na otvorenom moru otok Lastovo već je četvrti dan u prometnoj blokadi. Zato je, u skladu s prognozom, Državni hidrometeorološki zavod objavio narančasto upozorenje za pomorce.

Valovi su poplavili dijelove obale. Pod morem su se našli dijelovi splitske obale te Omiša, o čemu svjedoče brojne fotografije i videozapisi.

Zbog olujnog vjetra u prekidu su trajektne linije Trogir/Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Split-Vis, Sumartin-Makarska i Ubli-Vela Luka-Split, brodske linije Ilovik-Mali Lošinj, Komiža-Biševo i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, te katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Milna-Rogač-Split, Lastovo-Korčula-Dubrovnik i Dubrovnik-Šipanska Luka-Sobra