"Okusi Hrvatske" oduševili Varaždince

Ovom gastronomskom manifestacijom Grad Varaždin i Varaždinska županija željeli su obilježiti skori ulazak Hrvatske u europsku obitelj. Na ukupno 30 štandova predstavljena je gastronomija svih hrvatskih županija te autohtoni proizvodi varaždinskog kraja Specijalitete, zaštitne znakove svih hrvatskih županija, gosti manifestacije mogli su probati besplatno, a pripremili su ih vrsni i nagrađivani kuhari Hotela Turist, Hotela Minerva, Hotela Trakošćan i Udruge kuhara Varaždinske županije. U dijeljenju 3.000 porcija hrane i pića profesionalnim su gastro majstorima pomagali budući konobari i kuhari, učenici Gospodarske i Srednje škole iz Marčana.
„Ovakvu priču u Hrvatskoj još nitko nije radio i veliki je to projekt za hrvatsku gastronomiju. Ove su godine jela radili kuhari iz Varaždinske županije, koji su to znanje prenijeli i na učenike, a u planu je da slijedeće godine okupimo kuhare iz svih županija koji će cijelu stvar doći na još višu razinu - istaknuo je Damir Crleni,predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i Udruge kuhara Varaždinske županije.
„Ideja je sjajna. Ovdje, na jednom mjestu, najbolje se vidi da jedna tako mala zemlja poput Hrvatske ima tako bogatu gastronomiju. Zato je ovakva ideja koja promiče hrvatsku gastronomiju, osobito u europskim okvirima, gdje doista imamo što pokazati, gdje smo drugačiji od drugih, sjajna stvar." - komentirao je „Okuse Hrvatske" predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora Goran Beus Richembergh.
„Okusi Hrvatske" zajednički su projekt Grada Varaždina i Varaždinske županije uz svesrdnu pomoć Gradske tržnice i turističkih zajednica Grada i Županije.
„Nakon 13 godina obilježavanja Europskog tjedna, ove godine smo program u Varaždinu upotpunili jednom novom i zanimljivom manifestacijom. Vidim da se ideja dopala Varaždincima i gostima, pa se nadam da će postati tradicionalna. Željeli smo našoj novoj europskoj obitelji pokazati što mi njima možemo ponuditi od naše gastronomije. „ - pojasnila je u ime organizatora Natalija Martinčević, predsjednica Savjeta za europske integracije Varaždinske županije i zamjenica gradonačelnika.
„ Volim uvijek reći da je Varaždin uvijek bio dijelom Europske unije, te da se EU vraća u Varaždin. Varaždin je oduvijek bila samoinicijativna i kreativna sredina s mnogim dobrim idejama koje su ostali dobro prihvaćali, pa vjerujem da će i „Okusi Hrvatske" postati tradicija." - rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Osim što su mogli kušati brojne hrvatske specijalitete, posjetitelji „Okusa Hrvatske" mogli su se okrijepiti i domaćom kapljicom iz svih hrvatskih županija. Za glazbenu kulisu pobrinuli su se Centar tradicijske kulture, Gradski puhači orkestar Hrvatskih željezničara, Dečki z bregov, Mejaši i Klapa Stina, a iznimno naporan, ali i vrlo uspješan gastro dan, 125 profesionalnih kuhara i njihovih pomoćnika završilo je zajedničkim fotografiranjem oko cvjetnog aranžmana koji će na središnjem varaždinskom trgu zajedno s Varaždincima dočekati ulazak Hrvatsku u europsku obitelj.

varaždin.hr