FOTO  Oktanska konjica "Jaši do zida" kroz Krbavsko polje

...koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Njima u čast izgrađena je u Udbini Crkva hrvatskih mučenika koja ujedno predstavlja i viziju boljeg života Hrvata i čitave domovine.

Potaknut brigom blagopokojnog pape Ivana Pavla II. za sudbinu ljudi u 21. stoljeću, gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović inicirao je projekt izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini čije je temelje 2003. g. blagoslovio sam papa, a gradnja je završena 2010. Crkva je građena po uzoru na „najmanju katedralu na svijetu" crkvu sv. Križa u Ninu s posebnim simbolima mučeništva, predziđa kršćanstva, glagoljske kulture i vjernosti krsnim obećanjima. Udbina je odabrana zbog Krbavske bitke koja se u njenom podnožju vodila 1493. godine i u kojoj je u samo jednom danu od turske sablje poginulo oko 10.000 Hrvata, vitezova i seljaka, a među njima i „cvijet hrvatskog plemstva".

Takvih i sličnih masovnih i individualnih stratišta, od Krbavske bitke do Domovinskog rata, o kojima se zna malo i koja nisu ničime obilježena, je mnogo u današnjoj Hrvatskoj, ali i u susjednim državama. Kako bi se od zaborava spasili ti tragični događaji i svakoj žrtvi dao dužan pijetet, u Spomen parku uz Crkvu gradi se Spomen zid od kamenja isklesanih u mjestima hrvatskih stratišta i grobišta, a u arhivi Crkve će o njima vječno biti sačuvani zapisi i postojeća svjedočanstva.

Već sedmu godinu Moto klub Veterani - Croatia povodom Dana hrvatskih mučenika organizira prikupljanje spomen-kamenja i predvodi hrvatske bajkere iz RH i BiH u moto defileu „Jaši do zida". Do sada je prikupljeno više od dvije stotine, a ove godine veterani-bajkeri donijeli su na Udbinu novih desetak tužnih hrvatskih uspomena i prisustvovali misnom slavlju za sve hrvatske mučenike.