OKOLO JE BLIŽE Zbog visokih dadžbina autoprijevoznici razmišljaju da izbjegnu veći dio BiH

Međugorje
Hercegovina.info

Prijevoznici iz Slavonije koji svoje putnike voze put Hercegovine uskoro bi putovanje preko Bosne mogli zamijeniti onim preko hrvatske autoceste. Možda zvuči čudno, no u razgovoru s nekima od njih koje smo ovih dana sreli u Hercegovini troškovi su gotovo jednaki, a autocesta nudi puno udobniju vožnju bez puno "drndanja".

Razlog tome je visok porez koji plaćaju prijevoznici u Bosni i Hercegovini.

"Stigli smo iz Đakova. Mi smo konkretno u jednom smjeru platili 247 KM poreza, a jednako toliko ćemo i u drugom smjeru što je ukupno 494 KM, točnije oko 250 eura. Tome treba dodati kako smo vinjetu u Međugorju platili 63 eura, te nešto autoceste kroz Bosnu", kaže za Hercegovina.info jedan od vozača jedne prijevozničke tvrtke iz Đakova.

Objašnjava i koliko iznosi porez.

"BiH je odredila da se plaća 0,93 KM po putniku te se množi s kilometražom", ističe. Ozbiljno razmišljaju da idući put krenu preko Hrvatske.

"Ne znam zbog čega je BiH odlučila uvesti ovako visoke naknade prema nama. Mi smo iz Đakova u Međugorje stigli za nekih šest i pol sati. S druge strane kada bi išli preko Hrvatske imali bi ukupno oko 300 eura cestarine. Uz plaćenu vinjetu to gotovo nije nikakva razlika nego da se ide preko Bosne. Put preko Hrvatske bio bi nešto malo duži, možda bi se vozili sedam sati, no put bi bio puno bezbolniji, sve do Bijače", zaključio je naš sugovornik.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.