OKOLICOM DUBROVNIKA PROTUTNJALA PIJAVICA Polomljena stabla, nogometni teren, kuće i gospodarske zgrade, potpuno uništen montažni objekt...

pijavica,Konavle,Dubrovnik
Dubrovački vjesnik

U Konavlima u četvrtak popodne protutnjala je pijavica popraćena kišom koja je padala i u obližnjem Dubrovniku. Ipak, to se ne može mjeriti s količinom štete koja je nastala u Vitaljini.

Velika pijavica uništila mnogo toga u malom konavoskom mjestu te da će stanovnici imati mnogo posla oko popravka i raščišćavanja nereda kojeg je za sobom ostavila, javlja Dubrovački vjesnik.

pijavica,Konavle,Dubrovnik

Vijest o pijavici brzo se proširila i društvenim mrežama na kojima se stanovnici dubrovačke okolice otkrili kako je osjećaj za vrijeme ovog nevremena bio stvarno neugodan. Jedan od muškaraca je kazao kako je osjećaj bio "stravičan". 

- Prestrašno, glasi jedan od komentara. 

  • Srećom, nikome se ništa nije dogodilo. Sve se ovo da popraviti, napisao je netko drugi.

pijavica,Konavle,Dubrovnik

Dubrovačka regija dobila je upozorenje i od DHMZ-a koja je za to područje dao žutu procjenu opasnosti zbog grmljavinskog nevremena. 

Pijavica je, objasnila je dr. sc. Tanja Renko ranije za Slobodnu Dalmaciju, intenzivan cilindrični vrtlog koji se obično javlja kao oblak u obliku lijevka iznad vodene površine i povezan je s oblakom kumulusnog porijekla. No, pijavica se često definira i kao "tornado nad vodenom površinom".

pijavica,Konavle,Dubrovnik

"Razdvajanje pojma "pijavica" od općenitijeg pojma "tornado" često predstavlja problem pri sakupljanju i daljnjoj obradi podataka, osobito ako pijavica prijeđe s vodene površine (more, jezero i sl.) na kopno, gdje se potom klasificira kao tornado. Ograničavanje na pojam pijavice ili tornada za mnoge je zemlje vrlo nepraktično te su Rauhala i sur. (2012) uveli novu definiciju, koja glasi: "Tornado je vrtlog između oblaka i tla ili vodene površine, u kojem je spoj između oblaka i površine često vidljiv", navodi Renko kojoj je doktorska disertacija bila "Pijavice na Jadranu: učestalost, karakteristike, uvjeti nastanka i mogućnost prognoziranja".

"Pijavice se češće bilježe posljednjih godina. Godine s najvećim brojem pijavica su 2010., 2011. i 2013., kad ih je bilo čak 94. Gotovo iznenadan porast broja pijavica u posljednjih nekoliko godina vjerojatno nije rezultat nekog meteorološkog fenomena već posljedica bolje dostupnosti podataka, kao i bolje razmjene informacija preko elektroničkih medija te sve veće angažiranosti i rastuće aktivnosti ljubitelja meteorologije i entuzijasta", kaže Renko, navodeći da se pijavice bilježe od davnina, a među prvima ih je opisao fizičar i astronom Ruđer Bošković, potom i Andrija Mohorovičić, hrvatski geofizičar.