OGLASILI SE Istražitelji upali u tvrtku braće Pivac

Vajda
FaH

Nakon vijesti da policija obavlja pretres prostorija Mesne industrije Vajda iz Čakovca po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Zagrebu, i da provodi hitne dokazne radnje u više hrvatskih županija zbog sumnji na subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava, oglasili su se iz ove tvrtke.

„Upoznati smo s aktivnostima koje provode nadležna tijela, dosad smo aktivno sudjelovali u komunikaciji te ćemo i dalje postupati kao i obično – u skladu s važećim zakonima. Surađujemo sa svim relevantnim institucijama te ćemo predočiti svu traženu dokumentaciju. U interesu Društva je da se čim prije utvrdi činjenično stanje“ poručili su iz Vajde.

Navedene radnje provode se prema više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili subvencijske prijevare te krivotvorenje isprava na štetu financijskih interesa Europske unije. U istrazi, koju provodi EPPO u suradnji s Policijskom upravom Međimurske županije, spornim se drže poticaji koji su isplaćivani posredstvom Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Riječ je o potporama za Mjeru 14 Dobrobit životinja kojima se pomaže stočarima koji primjenjuju više standarde dobrobiti životinja iznad važećih propisa ili uobičajene prakse, piše Jutarnji

Vajda 16. tvrtka po veličini

Vajda spada među najveće tvrtke iz mesoprerađivačke industrije u Hrvatskoj i jedna je od najvećih tvrtki po prihodu među tvrtkama koje imaju sjedište u Međimurskoj županiji. Među svim prehrambenim kompanija koje posluju u Hrvatskoj nalazi se na 16. mjestu po visini prihoda. Ukupni prihodi u prošloj godini iznosili su im 98 milijuna eura i rasli su za oko devet milijuna eura u odnosu na godinu prije. Neto dobit tvrtke u prošloj godini iznosila je 2,1 milijun eura. Vajda je na kraju 2023. godine zapošljavala 310 radnika čija je prosječna plaća iznosila 1020 eura i rasla je u odnosu na godinu prije, kada je iznosila 896 eura.

Podsjetimo, Vajdu je 2015. godine preuzela Mesna industrija braća Pivac. Već u prvoj fazi, tijekom 2016. godine, uloženo je više od 1,5 milijuna eura u opremu, strojeve i infrastrukturu, a potom je od 2017. do 2019. godine proveden veliki investicijski ciklus vrijedan gotovo sedam milijuna eura koji je obuhvatio unaprjeđenje i modernizaciju proizvodnog pogona, jednog od najsuvremenijih za klaoničku obradu u regiji.

Prema podacima koje smo tada dobili, u 2015. godini imali su u kooperaciji od svega 35.000 vlastitih svinja, dok je u 2021. godini ta brojka bila gotovo 160.000. Vajda je vrlo važna za Grupu Pivac zato što je u toj tvrtki klaonica, kooperacija svinja od kojih se osigurava sirovina za proizvodnju pršuta te ostalih trajnih suhomesnatih proizvoda. Vajda u ovom trenutku pod ugovorom ima više od 80 kooperanata. Farme se nalaze u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, u Slavoniji i u okolici Petrinje.

Najmodernija klaonica

Pored svega, imaju jednu od najmodernijih klaonica u Hrvatskoj i zbog toga je iznimno važna za poslovanje cijele Grupe Pivac. Sve svinje i junad s naših vlastitih farmi i farmi kooperanata obrade u toj klaonici, a potom u Vajdi naprave 70 do 80 posto grubog rasijecanja. Dio robe iz rasjeka isporučuje se maloprodajnim jedinicama na sjeveru koje gravitiraju Čakovcu i tamošnjim kupcima, a svu ostalu robu šalju u grupacijske pogone u Karlovcu i Vrgorcu za potrebe njihove proizvodnje, maloprodaje i veleprodaje.

Ulaskom Grupe Pivac u vlasništvo Vajde, investirano je u dogradnju i modernizaciju klaonice. Samo je u opremu uloženo 1,2 milijuna eura, a tome treba pridodati još i građevinski dio investicije. Danas klaonica može obraditi 180 svinja po satu.

U sklopu Grupe Pivac razvijena je maloprodajna mreža s više od 250 objekata diljem Hrvatske. Maloprodajne poslovnice nose naziv brenda Pivac, osim na sjeveru gdje su pod brendom Vajda.

Sadašnji predsjednik uprave tvrtke, Vilim Simon imenovan je predsjednikom uprave Vajde u lipnju 2022. godine. Na čelnu poziciju Vajde, Simon je došao s mjesta člana uprave i naslijedio je Alena Kajmovića. Bio je zadužen za segment proizvodnje i vođenje sustava kooperacije s domaćim uzgajivačima stoke.

O Vajdi...

"Mesnu industriju Vajda d.d. odlikuje stoljetno iskustvo u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina. Osnovana je 1912. godine, a veliki uzlet doživljava 2015. godine ulaskom u Grupu Pivac. U 2016. godini uloženo je više od 11 milijuna kuna u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanje informatizacijske infrastrukture i druge tehničke zahvate, a tijekom 2017. i 2018. godine realiziran je veliki investicijski projekt dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog pogona vrijedan ukupno 50 milijuna kuna. Investicije u proizvodne procese, opremu i objekte nastavljene su i u narednim godinama, a također se pristupilo ulaganjima u ekološki održivo poslovanje kojima je obuhvaćen kapitalni projekt izgradnje pročistača, kao i projekti izgradnje fotonaponske elektrane snage 1MW te suvremene kotlovnice i popratnih objekata, ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Kontinuirano se razvija i sustav kooperacije u cilju približavanja samodostatnosti kada je u pitanju domaća sirovina. Proizvodni asortiman čine svježe meso, mesni pripravci, trajni i polutrajni suhomesnati proizvodi, kobasice, salame i drugi mesni proizvodi. Vajda se najviše ponosi svojim Međimurskim mesom ‘z tiblice, proizvodom tradicionalne recepture zaštićenim oznakom zemljopisnog podrijetla", navodi se na stranicama Pivca o Vajdi.