Oglasile se sirene za opću opasnost, naređena evakuacija stanovništa

karlovac
Karlovac treba pomoć, pozivaju se svi dobrovoljci iz grada i okolice da s lopatama dođu pomoći u obrani od poplava. Mjesto okupljanja je Foginovo kupalište, hotel Korana.

Ljudi iz kuća koji su ostali zarobljeni čekaju kada će doći spasioci i paketi s kruhom i vodom.

Zasad nema životno ugroženih stanovnika, ali spasioci imaju pune ruke posla s izvlačenjem životinja, vrijednih alata, ali i samih i onemoćalih staraca.

Na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Karlovačke županije i Grada Karlovca, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić donio je odluku o evakuaciji stanovništva na području pojedinih mjesnih odbora i gradskih četvrti.

U 9:10 sati proglašena je opća opasnost za Karlovac. Zadnji put su u Karlovcu svirale sirene u ratnim 90-tim godinama, javlja Jutarnji list.

U ovom trenutku gradnjom zečjih nastupa brani ga oko 400 vatrogasaca, vojnika, djelatnika gradskih poduzeća, a na terenu su i pripadnici svih ostalih interventnih službi te timovi HGSS-a.

No, to nije dovoljno. Pozivaju se i građani koji su voljni pomoći u punjenju vreća s pijeskom da se hitno jave na telefone 047/614-021, 047/613-399.

Stotinu pripadnika hrvatske vojske, djelatnici svih gradskih poduzeća, ali i građani, grade zečje nasipe kako bi od nadolazećeg vodenog vala spasili gradsku četvrt Rakovac, ali i sam centar grada, staru gradsku jezgru.

Na punktove nam kojima se vreće pune s pijeskom pristižu građani koji vreće utrpavaju u prtljažnike automobila i voze na vlastite kućne pragove.

Kritična situacija: Mještani bijesni jer se ne štite kuće, na teren stigla i vojska
Voditelj karlovačkog centra 112, Martin Barić, potvrdio je da je samo tijekom noći zaprimljeno više od 500 poziva zabrinutih građana.

Jutros od šest sati se u kritičnim naseljima provode aktivnosti izmiještanja materijalnih dobara i bolesnih i nepokretnih osoba na više katove objekata uz pomoć pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja, a pod zapovjedništvom nadležnih vatrogasnih zapovjednika za pojedine sektore.

Na moguću evakuaciju upozoravaju se stanovnici uz Kupu i to iz Kobilića Pokupskog, Husja, Donjeg Mekušja, Vodostaja, Gornjeg Mekušja, te stanovnici uz Koranu iz Mostanja, Logorišta, Male Švarče, Turnja, te iz Belajskih Poljica u općini Barilović

Iznadprosječni porast vodostaja

Stručne službe Hrvatskih voda izvijestile su Stožer zaštite i spašavanje Karlovačke županije, Karlovca i općine Barilović da je u gornjem dijelu vodotoka rijeka Korane i Kupe zabilježen iznadprosječni porast vodostaja koji nadmašuje zabilježene vodostaje iz veljače ove godine. Projekcije mogućih vodostaja upućuju na to da bi vodostaj mogao biti i veći od onog u veljači kada je bilo poplavljeno blizu tisuću kuća, upozorava se.

Strah u Karlovcu: Vojska podiže zečje nasipe, vodostaj raste
Stožer obavještava da postojeće nasipe uz rijeku Koranu u karlovačkoj gradskoj četvrti Rakovac treba nadograditi tzv. zečjim nasipima, te da su zbog lakše koordinacije i mogućeg provođenja evakuacije određeni sljedeći sektori: Pokupska dolina (Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Vodostaj), Gornje Mekušje (Gornje Mekušje i Turanj), Mostanje (poplavni dio naselja uz lijevu obalu rijeke Korane i Mrežnice), Logorište (Logorište i Mala Švarča), Pokuplje (Brodarci, Donje Pokuplje, Hrnetić, Ilovac, Drežnik).

Za sve informacije o postupcima za vrijeme izvanrednih mjera mještani se mogu obratiti u zapovjedna mjesta u pojedinim sektorima i to za Pokupsku dolinu u Vatrogasni dom DVD Donje Mekušje, za Gornje Mekušje u Vatrogasni dom DVD Gornje Mekušje, za Mostanje u Osnovnu školu Švarča, za Logorište kod crkve Sv. Doroteja i za Pokuplje u DVD Hrnetić Novaki.

Za sva ostala mjesta na području grada Karlovca koja su ugrožena poplavom ili imaju posljedice noćašnjeg nevremena, mještani se trebaju obratiti predsjednicima mjesnih odbora i gradskih četvrti, te se građani mole da prate lokalne medije koji će ih pradobno izvještavati o svim aktivnostima.

Hina|Danas.hr|Jutarnji list