Odvjetnik Milana Bandića: 'Ponašao se vrlo dostojanstveno. Porekao je kaznena djela koja mu se stavljaju na teret'

Odvjetnik Milana Bandića: 'Ponašao se vrlo dostojanstveno. Porekao je kaznena djela koja mu se stavljaju na teret'
Bandić se na ispitivanju, kaže Krsnik, ponašao kao i uvijek vrlo dostojanstveno. Odvjetnik je izrazio žalost što ga u ovom trenutku zakon priječi da s javnošću podijeli više informacija.

'Jedva čekam trenutak kad ću to moći podijeliti sa svima vama', rekao je i nastavio:

'Ono što ja govorim, da su neke stvari apsolutno danas jasne ako jučer nisu bile.'

Mislite pritom kad ste izjavili da su uhićenja plod želje da se skrene pozornost s nekog puno važnijeg suđenja koje se odvija u Njemačkoj? Stojite pri tome?

Ja se usuđujem reći i stojim pri tome naravno jer mi to pokazuje puno pokazatelja. Ako je uistinu točno da su se vodile nekakve višemjesečne i ne znam kakve istrage zašto se uhićivalo nedjeljom i to u sedam sati navečer. Mislim, koji je to bio razlog. Razlog je samo jedan - što je danas počelo povijesno suđenje koje bi hrvatski narod trebalo puno više interesirati. Naravno da je trebalo skrenuti pozornost. Ja se usuđujem reći da sam u pravu.

Kako je gospodin Bandić reagirao, je li opovrgnuo optužbe.

Kako i uvijek, gospodin Bandić je porekao kaznena djela koja mu se stavljaju na teret i to je sve što na moju i njegovu žalost danas s vama i s hrvatskom javnošću mogu podijeliti.

Koja su to kaznena djela, kakva je to pravna kvalifikacija?

Nažalost, ne mogu reći. Ponavljam, shvatite me, nažalost. Ja danas moram reći - nije danas ugodno i lako i bez straha živjeti u ovoj državi u kojoj je vladavina prava dosegla jedan svoj minimum. Okrivljenikova prava su dosegla jedan svoj minimum. Ljudska prava, dostojanstvo su dosegli jedan svoj minimum. Teško je sada i u ovom trenutku to komentirati. Mislim da će biti prilike.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić opovrgnuo je optužnice i nakon ispitivanja je vraćen pritvorskom nadzorniku, a u utorak ujutro USKOK će donijeti odluku o pokretanju istrage, kao i odluku hoće li zatražiti istražni zatvor. Ako zatraži, Bandić i ostali bit će prevezeni sucu istrage na zagrebački Županijski sud koji će odlučivati o USKOK-ovom zahtjevu. No, ne treba prejudicirati, u utorak ujutro ćemo znati hoće li USKOK to zatražiti.

Dnevnik.hr