ODMRZNUTE CIJENE Gorivo u Hrvatskoj od sutra jeftinije

Gorivo
Twenty20

Vlada je na jutrošnjoj sjednici ukinula uredbu kojom su zamrznute maksimalne cijene goriva – benzin na 11,10 kuna, a dizel na 11 kuna. Sutra će tako na benzinskim postajama osvanuti nove cijene goriva.

Prema neslužbenim informacijama objavljenim na portalu cijenegoriva.info, od ponoći bi spremnik benzina od 50 litara mogao biti jeftiniji za 16,5 kuna, odnosno litra benzina bi u prosjeku mogla biti jeftinija za 30 lipa. Prosječni spremnik dizela mogao bi pojeftiniti za 6,5 kuna, odnosno litra dizela bi mogla koštati 13 lipa manje, dok bi prosječni spremnik LPG-a mogao biti jeftiniji za 2 kune, točnije 4 lipe jeftinije za litru LPG-a.

‘Prepuštamo tržištu regulaciju cijene’

Premijer Andrej Plenković danas je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirao odmrzavanje cijena goriva. “Nakon što smo pravodobno reagirali i spriječili rast cijena, sada kada imamo jasan signal o trendu koji će se promijeniti, gdje će cijene biti niže, ukinuli smo tu uredbu. Na taj način prepuštamo tržištu da regulira cijenu goriva. Mislim da je to dobro i korisno”, poručio je Plenković, prenosi telegram.

Vlada je zbog rasta cijena naftnih derivata 14. listopada ograničila cijene goriva na 30 dana odredivši maksimalnu cijenu benzina na 11,10 kuna te dizela na 11 kuna po litri. Oko mjesec dana kasnije, 11. studenog produžili su tu odluku, ali su pritom iz ograničenja izostavili premium goriva koja su do tada također bila obuhvaćena Vladinim ograničenjem.