ODLUKA GRADA Makarska zabranila daljnju gradnju višestambenih zgrada

Makarska zabranjuje gradnju višestambenih zgrada
Zvonimir Barašin/PIXSELL

Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva napokon je odobrilo izmjene Prostornog plana grada Makarske koje će se u petak naći pred lokalnim vijećnicima.

Prema novom dokumentu, u Makarskoj će do daljnjeg biti zabranjena višestambena gradnja, kao i etažiranje aparthotela, a do takve odluke su, poručuje gradonačelnik Zoran Paunović, došli zbog stanja na terenu koje je neodrživo, piše Slobodna Dalmacija.

"Ova izmjena Prostornog plana je, usudio bih se reći, najvažnija odluka makarske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća te prvi korak da spasimo grad, pokušamo usmjeriti njegov razvoj u smjeru koji je održiv i zaustavimo daljnju betonizaciju.

Iznimno zabrinjavajući rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta, koje smo nedavno predstavili, potvrdili su da, ako se nekontrolirana gradnja nastavi, naša komunalna infrastruktura neće izdržati",  kazao je Paunović, naglasivši kako su u pitanju, doslovno, opskrba vodom i električnom energijom, javna odvodnja i normalno prometovanje.

Podsjetimo, nedavno objavljena Studija, koju je gradska uprava izradila u suradnji s Institutom za turizam, potvrdila je kako više od polovine stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, od 2016. do 2019. godine izgradnja se udvostručila, a Prostorni plan, donesen 2020. godine, trenutno omogućava izgradnju još 10 tisuća stambenih jedinica.

"To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena Prostornog plana iz 2020. godine, jer su u pitanju ranije izdane dozvole, koje, po zakonu, ne možemo mijenjati. Službe nemaju izbora nego postupiti po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i više neće biti izdavanja novih dozvola.

Na vrhuncu sezone, Makarska ima 2,2 posjetitelja po stanovniku, a procjena je kako postoji 10 tisuća neprijavljenih komercijalnih ležajeva te tisuću dovršenih stanova u kojima nitko nikada nije živio ni boravio", dodao je gradonačelnik, naglašavajući kako se radi o problemu koji prevladava na većem dijelu naše obale, ali, kako je rekao, samo se Makarska prva uhvatila u koštac s njim.

"Ovdje je riječ o našim ljudima. Mladi nam napuštaju grad jer je cijena kvadrata nevjerojatno skupa, a nikada se nije više gradilo. Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih stanova u funkciju građana, umjesto ilegalnog bogaćenja", kazao je Paunović i dodao kako se ne boji mogućih pritisaka iz građevinskog sektora.

"Na pritiske smo navikli, ali nećemo posustati jer se radi o našoj budućnosti i budućnosti naše djece. Zahvaljujem ovim putem Ministarstvu koje je pokazalo kako politički predznak nije važan kada se radi o pitanjima od životne važnosti", zaključio je Paunović, dodavši kako je siguran da će svi gradski vijećnici podržati izmjene Prostornog plana.