ODBIJENA ŽALBA Zoranu Mamiću sudit će se u odsutnosti zbog izvlačenja više od 100 milijuna kuna iz Dinama

Tjeralica zoran mamić
MUP RH

Visoki kazneni sud odbio je žalbu Zorana Mamića, bivšeg sportskog direktora GNK Dinama koji je nakon osuđujuće presude za sudjelovanje u izvlačenju više od sto milijuna kuna iz kluba slijedio starijeg brata Zdravka i pobjegao u BiH, čime je potvrdio prvostupanjsku odluku da će mu se suditi u odsutnosti. Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda u rujnu je odlučilo o Mamićevu suđenju u odsutnosti, nakon zaključka bosanskohercegovačkih pravosudnih tijela i Ministarstva pravde kako nisu ispunjene pretpostavke iz Ugovora između RH i BiH o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Sudsko vijeće tada je utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, budući da je Zoran Mamić u bijegu i nalazi se na prostoru BiH te nije dostižan hrvatskim pravosudnim tijelima niti je izručen Hrvatskoj, a nisu ispunjene pretpostavke za suđenje u stranoj državi. S Visokog kaznenog suda u ponedjeljak se doznaje da je odbio žalbu Mamićeva branitelja Mije Goluba koji je, uz prigovor o sudski pogrešnom i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, zatražio da se prvostupanjske rješenje ukine te predmet vrati osječkom sudu na ponovno odlučivanje. Vijeće tog prizivnog suda pravilnom je ocijenilo rješenje prvostupanjskog suda kako su u konkretnom slučaju ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, za što je dao jasne, valjane i dostatne razloge, koje u cijelosti prihvaća i drugostupanjski sud, piše Hina.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, koje je na osječkom Sudu započelo početkom ožujka 2021., Uskok tereti Zdravka i Zorana Mamića te još petoricu okrivljenika da su, u sklopu zločinačkog udruženja, zagrebački nogometni klub oštetili za ukupno oko 200 milijuna kuna. Do sada je održana samo jedna sudska rasprava na kojoj je prisutnim okrivljenicima pročitana optužnica, a Zoran Mamić pobjegao je u BiH nakon što je polovicom ožujka 2021. Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu s prvog suđenja, završenog u lipnju 2018., te ga pravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci. Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu, Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.