Odana počast žrtvama Ovčare i Veleprometa

Komemoracijama te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Vukovaru je u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 18. godišnjice stradanja toga grada u Domovinskom ratu odana počast žrtvama ubijenim na današnji dan na Ovčari te u zatočeničkom logoru u Veleprometu.

Pošto su 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli u Vukovar, iz vukovarske bolnice odvedeno je najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja, od kojih je 20. studenoga 1991. godine na vukovarskome poljoprivrednom dobru Ovčari 200 ubijeno te pokopano u masovnu grobnicu, a sudbina ostalih još nije poznata.

Tijekom komemorativnog programa "Znamo! Oni su i za nas život dali", održanog kod mjesta masovne grobnice u organizaciji vukovarske Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, pročitana su imena svih 200 žrtava ubijenih na Ovčari, a toliko je crvenih ruža položeno na mjesto masovne grobnice.

Za ubijene na Ovčari molitvu je predvodio vukovarski župnik fra Ivica Jagodić.

Na komemoraciji su bili i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji su do Ovčare došli u mimohodu od nekoliko kilometara udaljenog Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata.

Polaganjem vijenaca te paljenjem svijeća u dvorištu Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, odana je počast ubijenim i nestalim Vukovarcima koji su bili zatočeni u Veleprometu.

"Ovdje su žene odvajane od muževa, djeca od roditelja, a susjedi - odnosno komšije - ubijali su svoje dojučerašnje prijatelje, radne i školske kolege. Ovdje je umrlo sve ono što se zove ljudsko", Žarko Pavletić, bivši zatočenik

Bivši zatočenik u Veleprometu Žarko Pavletić rekao je kako je "Danteov 'Pakao' amaterski" prema onome što su zatočenici proživljavali u Veleprometu. Dodao je kako je Vukovar, zbog svega onoga što je proživio, zasigurno najiskreniji grad na svijetu.

Po riječima bivšega zatočenika u Veleprometu i vukovarskoga kroničara Mirka Kovačića, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba zatočenike su u Velepromet počeli dovoditi 16. rujna, kada je srpski agresor zauzeo gradsku četvrt Sajmište, u kojoj je i Velepromet. Logor je ukinut u ožujku 1992. godine dolaskom mirovnih snaga UN-a u Podunavlje.

Od 18. do 20. studenoga u Veleprometu je ubijeno najmanje 100 zatočenika, kazao je novinarima Kovačić, ističući kako se iz tog logora izgubio svaki trag oko 700 zatočenika, čija sudbina ni danas nije poznata.

Misu zadušnicu za ubijene i nestale zatočenike iz Veleprometa služio je u dvorištu te vukovarske tvrtke župnik Župe sv. Martina iz Privlake, velečasni Mato Lešić.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji se ove godine obilježava pod geslom "Vukovar je jučer, danas i sutra", završit će večeras predstavljanjem zbirke pjesama Krešimira Šimića "Suze moje duše".

hina