Od posljedica teške nesreće preminuo glumac osiječkog HNK Aleksandar Bogdanović

glumac, Aleksandar Bogdanović, teške tjelesne ozljede, nalet automobila

Na službenom Facebook profilu serije "Novine" objavljeno je da je preminuo glumac Aleksandar Bogdanović, 45-godišnji glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, koji je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život nakon što je na njega 21. prosinca u Osijeku na pješačkom prijelazu u Ulici kneza Trpimira naletio automobil kojim je upravljao 22-godišnji vozač, piše Slobodna Dalmacija.

Od kolege glumca na Facebooku su se oprostili i glumac Amar Bukvić, spisateljica Ivana Šojat te redatelji Branko Ištvančić i Mario Kovač.

Bogdanović, koji je u Osijeku, ne samo u HNK, iznimno omiljen lik, baš se vraćao kući iz kazališta gdje je netom prije odigrao još jednu svoju ulogu, ovaj put u predstavi „Kabaret Beckett“. Čabraja nam je rekao kako je praktički kompletna ekipa nakon predstave ostala u kazalištu na piću i ugodnom druženju, a Bogdanović im je rekao da će to ovaj put preskočiti i pošao je svome domu, gdje su ga čekali supruga i sin Ian-Lav.

Prelazio je pješački prijelaz kod Vijenca Ivana Meštrovića, gdje inače i živi, kada je na njega naletio terenac kojim je upravljao 22-godišnjak i koji je nakon udara u čovjeka pobjegao s mjesta s nesreće ne pruživši pomoć ozlijeđenome i ne obavijestivši o tome policiju. No, policija ga je vrlo brzo pronašla u Zagrebačkoj ulici u Osijeku i uhitila oko 23,30 te privela u postaju, što nam je potvrdio i glasnogovornik PU osječko-baranjske Zoran Kon, dodavši i kako je očevid na mjestu nesreće obavio zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Osijeku.

Bogdanović je rođen u Osijeku 17.6.1974. godine, a Akademiju umjetnosti završio je u Novom Sadu. Već je godinama jedan od zaštitnih znakova dramskog ansambla HNK Osijeka čiji je član od 2011., kada se nakon 20 godina i vratio u rodni grad.

Zanimljivo, izuzmemo li Milana Štrljića, transfer Aleksandra Bogdanovića iz Narodnog pozorišta Zrenjanin u HNK Osijek, bio je prvi transfer nekog glumca iz Srbije u Hrvatsku. Iskazao se u ulogama Čičikova u „Mrtvim dušama“, za koju je dobio i nagrada za glavnu ulogu na Festivalu vojvođanskih pozorišta 2009., kao i nagrada za glavnu ulogu viteza Oliver Urban na Marulićevim danima 2011. Bio je nominiran i za Nagradu hrvatskoga glumišta za sporednu mušku ulogu Levina u „Ani Karenjinoj“ 2014., te za glavnu mušku ulogu Georga u „Tko se boji V.Woolf“ INK Pula...

Osim na kazališnim daskama, Bogdanović se iskazao i u filmovima i serijama. Između ostalih, glumio je u 'Larinom izboru', 'Počivali u miru', objema sezonama 'Novina'.