OBILNE KIŠE Neretva se izravnala s Malom rivom u Metkoviću

OBILNE KIŠE Neretva se izravnala s Malom rivom u Metkoviću
Hanza Media

Obilne kiše koje padaju ovih dana povećale su vodostaj Neretve, koji u Metkoviću iznosi oko 250 centimetara. Vodostaj Neretve se izravnao sa Malom rivom u Metkoviću pa su na snazi pripremne mjere obrane od poplava

Kako se doznaje voda se iz hidroakumulacija na Neretvi uzvodno od Mostara kontrolirana ispušta što je iznimno važno za rast vodostaja u donjem Poneretvlju. Prema informacijama Agencije za vodno područje Jadranskog mora, vodostaj Neretve na mjernom mjestu Dračevo-nizvodno nedaleko od graničnog prijelaza je oko 307 centimetara što je također značajan porast, javlja Dubrovački vjesnik.

S obzirom da je izgrađen nasip na desnoj strani grada Metkovića i da su u funkciji crpke koje prepumpavaju višak vode na desnoj strani Metkovića ne bi trebalo biti poplava. Osim toga, zatvorene su i sve ustave na Neretvi i lateralnim kanalima.

Na mjernom mjestu u Opuzenu vodostaj Neretve je 186 centimetara te su na snazi pripremne mjere za obranu od poplava.

Prema informacijama iz Hrvatskih voda pripremne mjere obrane od poplava proglašavaju se na visini vodostaja od 240 centimetara u gradu Metkoviću. Redovne mjere obrane od poplava idu na 300 centimetara, izvanredne na 360 centimetara dok se izvanredno stanje proglašava kod visine vodostaja od 380 centimetara i ono je bilo proglašeno upravo početkom prosinca 2010 godine za velikih poplava koje su pogodile ovo područje.