NOVO NEVRIJEME Ponovno pogođen Zagreb, u Istri najviše stradao Novigrad

oluja oblak nevrijeme Poreč Istra
Alen Vrhovec

Novo nevrijeme zahvatilo je Zagreb u petak, a dok građani objavljuju videosnimke i fotografije srušenih stabala i otpalog granja, iz Gradske uprave poručili su da zasad nema informacija o novim većim štetama niti o ozlijeđenima. 

“Nemam informacije da ima većih novih šteta. U ovom trenutku, također nema informacija o ozlijeđenima”, istaknula je u izjavi za Hinu glasnogovornica Zagreba Dinka Živalj. 

Nevrijeme koje je u petak popodne pogodilo Hrvatsku došlo je i do Zagreba, dva dana nakon što je dosad neviđena oluja, izazvala štetu na više od 2000 objekata i odnijela dva života.

Prema snimkama koje na društvenim mrežama objavljuju građani, vidi se da srušenih stabala ili otpalog granja ima u različitim dijelovima Zagreba.

“Županijski centar 112 Zagreb prema prvim informacijama zaprimio je više od 150 dojava građana o nevremenu”, istaknulo je u objavi Ravnateljstvo civilne zaštite.

Dodaju da se radi prijavama srušenih stabala ili potrebi za ispumpavanjima, ali i da situaciju usložnjava i prethodno nevrijeme. 

Iz Gradske uprave, čije su službe prethodna dva dana radile kako bi se gradske prometnice i ulice očistile od palih stabala, poslali su apel građanima da ne zovu hitne službe osim u slučaju da im je ugrožen život ili imovina.

“Zbog današnjeg nevremena, ponovno molimo Zagrepčane da ne zovu hitne službe osim u slučaju kad je ugrožen život ili imovina, kako bi linije bile dostupne za najhitnije intervencije, dok se situacija ne stabilizira”, istaknuli su u objavi na Facebooku. 

Nevrijeme i u Istri

Jako olujno nevrijeme pogodilo je u petak poslijepodne Istru - tuča i olujni vjetar najviše su pogodili zapadni dio poluotoka, od Umaga do Pule, a najviše je stradao Novigrad te je u tamošnjem autokampu "Sirena" vjetar iščupao na desetine stabala, ali nitko nije stradao.

Po riječima načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dina Kozlevca, u autokampu Sirena iščupano je na desetine stabala koja su pala na osobna vozila, prikolice i kamp kućice. "Na svu sreću nitko nije stradao, ali je počinjena velika materijalna šteta. Trenutno je na terenu 150 ljudi, sedamdesetak vatrogasaca, policija pripadnici Hrvatskih šuma i drugi. U svakom slučaju situacija je pod nadzorom", rekao je Kozlevac. 

Novigradski gradonačelnik Anteo Milos u izjavi za Hinu istaknuo je kako je situacija bila vrlo ozbiljna te da je, po njegovoj procjeni, u autokampu i u središtu grada palo više od stotinu stabala.

"Jedno je stablo palo na crkvu, dva su stabla pala na kuće. Uglavnom situacija se smirila, nadam se da je ono najgore prošlo i najvažnije je da nitko nije stradao. Uspostavljen je promet, a sada komunalci, vatrogasci, ali i svi naši sugrađani čiste ulice i raščišćavaju cestu", poručio je Milos.

Oluja i veliko nevrijeme koje je u Istru stiglo iz Italije najviše je štete napravilo na Bujštini, koju od Italije dijeli samo ravna površina mora. U ostalim dijelovima Istre nema većih šteta - u Buzetu je nevrijeme bio manjeg intenziteta, sve je trajalo nekih desetak minuta, a vatrogasci su imali jednu intervenciju. U Labinu, Poreču i Puli je zabilježen samo kratki, ali iznimno jaki pljusak. 

Pulski vatrogasci uslijed nevremena imali su desetak intervencija, uglavnom zbog pada stabala, odnosno grana na cestu, dok su u jednom slučaju intervenirali zbog udara groma u dimnjak. 

Intervencije su se uglavnom sastojale od pada stabala, a najveća šteta je bila u krugu pazinskog Doma zdravlja gdje je stablo palo na ambulantno vozilo tako da je ondje nastala značajna materijalna šteta, doznaje se u pazinskoj vatrogasnoj postrojbi.