NOVI ZAKON Hrvatska će tatama plaćati "očinski dopust" nakon rođenja djeteta

rođenje,dopust,otac

Nacrt prijedloga Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama uskoro će biti upućen u javnu raspravu i potom u daljnju proceduru, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade. Prema prijedlogu, predviđeno je uvođenje novog prava - očinskog dopusta za zaposlene i samozaposlene očeve u trajanju od deset radnih dana, a planirano je da naknadu tijekom dopusta u potpunosti podmiruje država te da ona odgovara očevoj punoj plaći, bez gornjeg limita.

Dopust neće biti obvezan, nego dobrovoljan, a moći će se iskoristiti u periodu isključivo nakon rođenja djeteta. Povećat će se i naknade za drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, i to sa sadašnjih 5654,20 kuna na 7500 kuna, no naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, koji imaju pravo na dopust do treće godine djetetova života, ostat će ista - veoma niskih 2328,20 kuna mjesečno.

Direktiva EU

Ovakav prijedlog uvođenja očinskog dopusta dio je obveznog usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja, donesenom još 2019. godine, a zadani rok za početak primjene je 2. kolovoza ove godine. Direktiva propisuje da broj zajamčenih plaćenih dana očinskog dopusta ne smije biti manji od deset, a visina naknade ne smije biti niža od one koja je nacionalnim zakonodavstvom propisana tijekom bolovanja. Tko podmiruje naknadu, Direktiva ne propisuje, a kod nas se vodila ozbiljna rasprava o tome trebaju li je pokrivati poslodavci ili država. Sada je odlučeno - bit će na teret državnog proračuna za što bi, prema grubom izračunu, trebalo izdvojiti oko 50 milijuna kuna godišnje.

Hrvatska je među rijetkim državama, ako ne i jedina, u EU koje još nemaju definirani očinski dopust i koja će ga uvesti u zadnji čas, i to u najmanjem mogućem trajanju. Susjedna Slovenija takav dopust ima već godinama i traje 25 dana, u Finskoj traje devet tjedana, u Španjolskoj četiri tjedna…

"Naš je prijedlog da očinski dopust bude na razini pune plaće, dakle više od onoga što Direktiva iziskuje te da se u cijelosti podmiruje iz sredstava državnog proračuna. S obzirom na to da se radi o novom pravu koje uvodimo, nakon stupanja na snagu ovog Zakona kontinuirano ćemo pratiti učinke i planirati daljnje aktivnosti u ovom području, a na temelju uvida i iskustva koliko je ova mjera učinkovita te koliko su očevi motivirani i potaknuti na korištenje roditeljskog dopusta", pojašnjavaju iz Središnjeg ureda.

Što se tiče rodiljnih naknada za roditelje blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta, koji time ostvaruju pravo na tri godine dopusta, nakon prve godine ipak neće biti financijskog poboljšanja.

Zajednička skrb

Definirat će se zakonske pretpostavke za povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene roditelje. Sukladno navedenom, predlaže se povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće sa sadašnjih 5654,20 kuna na 7500,13 kuna - navode iz Ureda te dodaju da u ovom trenutku nije planirano povećanje naknada u preostalom dijelu korištenja roditeljskog dopusta, tj. kada je riječ o roditeljskom dopustu za blizance, treće i svako sljedeće dijete. Državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju Željka Josić ocjenjuje kako će predloženo rješenje, kojim se predviđa povećanje materijalnih prava, utjecati na poboljšanje statusa roditelja, a time i osigurati pozitivno okruženje za sve buduće i mlade roditelje.

"Vjerujemo da će uvođenje očinskog dopusta dodatno potaknuti i očeve na njihovo uključivanje u ranu skrb o novorođenom djetetu te tako omogućiti zajedničko uživanje u roditeljstvu, majke i oca, u prvim danima djetetova života", zaključuje Josić.

'Nadamo se da će se dani dopusta za očeve u budućnosti povećati'

Iz Udruge roditelja Roda očekuju da će uvođenje očinskog dopusta potaknuti očeve da se odmah po rođenju djeteta uključe u život obitelji i iskoriste ovo vrijeme za upoznavanje novorođenčeta i uhodavanje u novu ulogu oca.

"Deset dana plaćenog očevog dopusta je minimum koji je europska direktiva propisala, a očekujemo da će se ovaj broj dana u budućnosti povećavati, kao što je to učinila Slovenija. Povećanjem limita naknade za korištenje roditeljskog dopusta nadamo se većem broju očeva koji će ga koristiti", navodi Ivana Zanze iz Roda. Naime, upravo je relativno niska naknada (5600 kuna) za drugih šest mjeseci dopusta u dijelu slučajeva bila glavni razlog zbog kojeg (obično bolje plaćeni) očevi nisu koristili pravo na roditeljski dopust, nego je cijelu godinu dopusta koristila žena.

Pojašnjava i da obje mjere imaju potencijal doprinijeti osnaženju muškaraca kao roditelja i potaknuti njihovo ravnopravno dijeljenje brige o djeci što će rezultirati ravnopravnijem statusu muškaraca i žena na tržištu rada i, dugoročno, smanjiti teret neplaćenog rada koji većinom nose žene.

"Skrećemo pažnju da ove mjere moraju pratiti i mjere informiranja i edukacije roditelja, te poticanja poslodavaca da motiviraju zaposlenike na njihovo korištenje", zaključuje Zanze.

Kako navode u Središnjem državnom uredu za demografiju, prilikom planiranja normativnih aktivnosti te usklađivanja s Direktivom vodili su se namjerom da u okviru zakonskih promjena, kao jednu od mjera obiteljske i populacijske politike, a u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske od 2020. do 2024. godine, predloži osiguranje roditeljske naknade u visini pune plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje.

"Očekujemo da će planirane izmjene u povećanju visine naknade plaće utjecati na životni standard obitelji, što je osobito značajno jer su nedovoljno visoki iznosi naknada plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust jedan od uzroka što očevi manje koriste roditeljski dopust", navode iz Središnjeg ureda za demografiju i mlade.

Zašto se sada uvodi očinski dopust i hoće li biti obavezan?

Uvođenje očinskog dopusta naša je obaveza sukladno Direktivi EU. On neće biti obavezan, očevi će birati žele li ga koristiti ili ne, ali moći će ga iskoristiti isključivo neposredno nakon rođenja djeteta. Neće ga moći "sačuvati" te koristiti u nekoj drugoj fazi djetetova odrastanja

Hoće li očinski dopust zamijeniti slobodne dane koje su očevi dosad dobivali nakon rođenja djeteta?

Ne. Dosadašnji slobodni dani odobravali su se sukladno Zakonu o radu koji propisuje da svaki radnik godišnje ima pravo na sedam slobodnih plaćenih dana "za važne osobne potrebe, a osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji". Taj će se članak mijenjati i izbacit će se "rođenje djeteta", ali pravo na tih sedam dana ostat će i ubuduće, za druge osobne potrebe