NOVI MINISTAR FINANCIJA Tko je Marko Primorac koji će naslijediti Zdravka Marića?

Marko Primorac
Cropix

Sinoć je političku scenu u Hrvatskoj nemalo iznenadila vijest da dugogodišnji ministar financija Zdravko Marić, koji je tu funkciju obnašao od 2016. godine, daje ostavku.

Jutarnjem je potvrđeno da će novi ministar financija biti Marko Primorac, profesor na Ekonomskom fakultetu i nekadašnji savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Marko Primorac završio je XV. gimnaziju u Zagrebu i 2003. upisao Ekonomski fakultet - Zagreb. Diplomirao je 2007., a 2009. završio Poslijediplomski specijalistički studij "Upravljanje financijskim institucijama". Na Ekonomskom fakultetu – Zagreb zaposlen je od 2007. i sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija "Javne financije", "Lokalne financije", "Upravljanje javnim dugom" i "Upravljanje financijama u javnom sektoru" na hrvatskom te "Public Finance" na engleskom jeziku. Gostujući je predavač na Pravnom fakultetu u Zagrebu gdje u sklopu poslijediplomskog studija "Fiskalni sustav i fiskalna politika" izvodi nastavu iz kolegija "Javni dug". Područja njegovog znanstvenog rada su upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje, piše na stranicama Ekonomskog fakulteta Zagreb.

Kao autor ili koautor objavio je 4 sveučilišna udžbenika, te više od 70 znanstvenih i stručnih te popularnih (publicističkih) radova. Usavršavao se na National University of Singapore, Università Bocconi – Milano, American Institute on Political and Economic Systems, Hochschule für Wirtschaft und Recht – Berlin. U 2009. je bio gostujući istraživač na Glasgow Caledonian University, a u 2015. na CESifo (Center for Economic Studies i Ifo Institute) u Münchenu gdje postaje članom CESifo istraživačke mreže. U 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Republike Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija Republike Hrvatske. U 2018. je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te član stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika Predsjednice Republike Hrvatske za gospodarstvo. Od 2016. je član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. je zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o. Od 2021. je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. je vanjski član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora, piše na stranicama Ekonomskog fakulteta Zagreb.