NOVA BOLNICA TIK DO GRANICE U Metkoviću otvorena Dnevna bolnica, o pacijentima će brinuti i mostarski liječnici

Bolnica Metković

Otvorena je Dnevna bolnica Metković. Svečanu vrpcu jučer su presjekli župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, piše portal metkovic.hr.

Dnevna bolnica Metković djeluje u sastavu Opće bolnice Dubrovnik, a pacijentima će od danas omogućiti specijalističke preglede u područjima interne medicine, ginekologije, kirurgije, psihijatrije i pedijatrije. Opća bolnica Dubrovnik će svakodnevno osigurati dolazak liječnika dviju specijalizacija, a o pacijentima će brinuti i liječnici iz mostarske bolnice te, po potrebi, i liječnici iz ostalih dijelova Hrvatske.

"Zahvalio bih svima onima koji su surađivali na ovome projektu – od ministarstava zdravstva i europskih fondova, preko Središnje agencije za EU fondove, svih tvrtki koje su bile angažirane na realizaciji projekta te jasno – lokalnoj zajednici, želji žitelja doline Neretve da imaju svoju bolnicu, sukladno našim mogućnostima te sukladno prostornim i kadrovskim normativima. Opća bolnica Dubrovnik se obvezala i vjerujem da ćemo uspješno izvršiti našu zadaću, a to je ostvarivanje jednako dostupne zdravstvene zaštite u cijeloj županiji, konkretno u dolini Neretve. Naši liječnici su i prije dolazili u Metković i Ploče, radili su se mali zahvati, međutim od danas započinjemo jedno sasvim novo razdoblje u kojem će se u primjerenim uvjetima odvijati djelatnosti dnevne medicine. Bolnica je na raspolaganju svim zainteresiranim liječnicima iz primarne zdravstvene zaštite da se angažiraju kao suradnici u Općoj bolnici Dubrovnik te to i očekujemo. Napravili smo iskorak i prema susjednoj mostarskoj bolnici tako da će dolaziti i liječnici i iz te bolnice. Također, uz pripadajuće gostujuće liječnike iz drugih krajeva Hrvatske koji dolaze na ispomoć u Opću bolnicu Dubrovnik. Pozivam sve pacijente u dolini Neretve koji su do sada možda gravitirali nekim drugim centrima da iskoriste ovu priliku i dođu ovdje na preglede i zahvate u svoju bolnicu", kazao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

Inače, projekt Dnevne bolnice Metković financiran je sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, ukupne je vrijednosti 50 milijuna kn, a uključivao je i uređenje Dnevne bolnice u Dubrovniku.

"Uz uređenje i opremu Dnevne bolnice u Metkoviću, projekt je uključivao i uređenje Dnevne bolnice u Dubrovniku. Čestitam Općoj bolnici Dubrovnik, Ministarstvu zdravstva, bivšem ministru Kujundžiću s kojim je započeo projekt te ministru Berošu s kojim je projekt završen. Zajedničkim naporom dobili smo objekt kojim ćemo približiti medicinsku uslugu pacijentu koji za dnevne intervencije neće morati putovati u Dubrovnik. Ovo je još jedan projekt u dolini Neretve koji je realiziran europskim sredstvima. Zadovoljan sam načinom na koji, ne samo Županija, već i ustanove te jedinice lokalne samouprave koriste europska sredstva jer nam je to odličan način za realizirati razvojne projekte i zadovoljiti potrebe naših sugrađana“, istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Značaj Dnevne bolnice Metković za stanovnike cijele doline Neretve istaknuo je i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

"Usudio bih se reći kako je ovo povijesni dan za sve nas. Kada sam preuzeo vođenje grada, 2017. godine, jedan od mojih prioriteta bilo je poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite građana Metkovića, a jedan od ciljeva bio je izgradnja i opremanje Dnevne bolnice Metković. Danas smo taj cilj ostvarili! Grad Metković se i samostalno, kao jedinica lokalne samouprave, trudi kontinuirano raditi na kvaliteti zdravstvene zaštite. Od 2019. svome Proračunu imamo stavku Ulaganje u poboljšanje zdravstvene zaštite građana, i u tu svrhu smo do sad izdvojili dva milijuna kn. Uz pomoć naših sredstava, zdravstvene ustanove na području grada uspjele su nabaviti prijeko potrebnu opremu te riješiti neke goruće probleme, a trudimo se pomoći i u rješavanju problema nedostatka zdravstvenog osoblja. Sve to nastavit ćemo činiti i dalje.  Zahvalio bih se Vladi RH, Ministarstvu zdravstva, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Općoj bolnici Dubrovnik te svima onima koji su sudjelovali u realizaciji hvalevrijednoga projekta Dnevne bolnice Metković.  Bilo je i onih koji nisu vjerovali da želimo, možemo i hoćemo realizirati ovaj projekt. Metković je danas, još jednom, pokazao da želi, može i hoće“, kazao je gradonačelnik Milan.