Niti jedan sud na svijetu više ne može procesuirati generala Gotivinu za Oluju!

"Ne znam puno više o tome nego što znaju mediji. Ali mogu reći da su ove izjave službenika u Beogradu i Republici Srpskoj u kontekstu jedne opće politizacije pravosuđa s njihove strane. Stoga me ne čudi izjava glasnogovornice BiH tužiteljstva da nitko neće biti uhićen jer nema tjeralice.

Mislim da je jako loše što srpska strana do te mjere politizira pravosuđe da u stvari diskreditira vlastiti pravosudni sustav jer je više nego očito nakon njihovih reakcija ovaj tjedan da se u Srbiji koristi pravosuđe i pitanje ratnih zločina u političke svrhe i mislim da će se time trebati pozabaviti međunarodna zajednica", komentirao je za Index Mišetić.

"Generalu je plan biti s obitelji, drugih planova zasad nema"

Na pitanje hoće li general Gotovina onda ipak ići posjetiti svoje prijatelje u Sarajevu te na sarajevske ćevape, Mišetić kaže kako je prerano o tome govoriti. "General je tek tjedan dana kod kuće. Sada mu je plan odmor s obitelji, još nema nikakvih konkretnih planova za buduća putovanja", rekao nam je Mišetić.

"Ako Srbija i podigne optužnicu, neće moći raspisati tjeralicu bez suglasnosti Hrvatske"

Zanimalo nas je kako komentira najave iz Srbije da će tražiti dokaza iz Haaga protiv generala za slučaj Oluja. Mišetić kaže da više niti jedan sud na svijetu ne može procesuirati niti voditi postupke protiv Gotovine i Markača nakon što su pravomoćno oslobođeni.

"Koliko sam ja razumio oni traže dokaze iz spisa u slučaju Gotovina-Markač. No, oni su pravomoćno oslobođeni i niti jedan sud na svijetu ih više ne može procesuirati. Haško tužiteljstvo eventualno može dostaviti dokaze srpskom tužiteljstvu, međutim budući da Brammertzov ured surađuje s hrvatskim tužiteljstvom ne vidim razloga zašto bi dokaze dostavljali srpskom tužiteljstvu jer bi to značilo da više vjeruju srpskom tužiteljstvu nego hrvatskom.

A ne vjerujem da netko više vjeruje srpskom tužiteljstvu nego hrvatskom, pogotovo kad se vidi koliko su sve ispolitizirali posljednjih tjedan dana. Upravo zbog politizacije slučajeva Pudar i Ganić Interpol je promijenio svoja pravila tako da tjeralicu za ratni zločin može podići samo zemlja u kojoj se zločin dogodio.

Prema tome, ako Srbija i podigne optužnicu za ratni zločin u Oluji, tjeralicu ne može raspisati bez suglasnosti države na kojoj je počinjen ratni zločin.", objasnio nam je Mišetić.