NISAM TRAŽILA Ispovijest Milene Radulović potaknula niz svjedočanstava u regiji

Milena Radulović
Sergei Karpukhin/Tass/Profim

Četiri Sarajke pokrenule su grupu ‘Nisam tražila‘, a u nekoliko sati zatrpale ih ispovijesti glumica iz četiri zemlje. Mnoga svjedočanstva filmskih radnica iz regije, mukotrpna za čitanje, pojavljuju se nezaustavljivo na stranicama Nisam tražila na Facebooku i čini se da se u regiji upravo rađa domaća verzija pokreta #MeToo.

Sadržaj se učitava...

Inicijativu su pokrenule četiri kolegice, bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović, s sve nakon šokantne ispovijesti 26-godišnje glumice Milene Radulović koja je, s još nekoliko djevojaka, a među kojima su i maloljetnice, policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao poznati srbijanski redatelj, scenarist te učitelj glume Miroslav Mika Aleksić (68), koji je u subotu uhićen u Beogradu.

Sadržaj se učitava...

"Ova stranica posvećena je svim ženama koje su iskusile bilo kakav čin seksualnog uznemiravanja zbog toga što se bave javnim poslovima, a nisu još uvijek spremne da o tome govore u svoje ime. Pozivamo sve žene da s nama anonimno podijele svoja iskustva kako bi skrenule pažnju na ono što su proživjele, ili još uvijek proživljavaju i tako promijenile atmosferu u društvu u kojem je bilo kakav oblik nasilja prema ženama prećutno odobrovan, podržavan i podstaknut predrasudom da je u tim profesijama takvo ponašanje prihvatljivo. Ako sam glumica, spisateljica, muzičarka, novinarka ili na bilo kakav drugi način javno eksponirana žena, ne znači da sam to tražila!"