Nijedna škola ne želi primiti hiperaktivnog dječaka

Naime, njihovu 13-godišnjem sinu je u ranom djetinjstvu dijagnosticirana hiperaktivnost i izrazita agresivnost. Sve do prije nekoliko dana bio je smješten u daruvarskom Centru "Rudolf Steiner", u kojem je pohađao osnovnu školu, no zbog izrazite agresivnosti ispisan je iz centra. Rješenjem slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb trebao je biti premješten u Centar za rehabilitaciju Zagreb, no ni oni ga ne žele, piše Večernji list.

"Doveo sam svog dječaka u Zagreb, ali su mi rekli da ga ne mogu primiti jer imaju mnogo male djece kojima bi moje dijete zbog svoje agresivnosti moglo nauditi. Ne znam što ću, a ne mogu dopustiti da mi sin ostane izvan škole", tužno priča otac Jozo Pišković, koji je pravobraniteljici za djecu prijavio daruvarski centar.

Kaže da su u Centru "Rudolf Steiner" tri puta pokušali izbaciti njegovog sina, a sad su u tome i uspjeli, a djetetu nisu osigurali novi smještaj i mogućnost školovanja.

Vesna Muraja, ravnateljica Centra u Zagrebu, tvrdi kako nisu dužni primiti dijete, a da ih je ministarstvo zamolilo da mu pokušaju naći mjesto te su dogovorili pregled u Zagrebu. Muraja kaže da je dječaku potrebna stalna skrb. Sada mu nastoje osigurati smještaj u jednoj riječkoj ustanovi, u kojoj bi imao personaliziranu njegu i skrb psihijatara.

No, problem nije ni u daruvarskom ni zagrebačkom centru, nego u tome da u Hrvatskoj gotovo i ne postoji klinika za osobe kojima je dijagnosticiran ovaj oblik bolesti i u kojoj bi mogli imati pravilnu njegu bez ugrožavanja svoje ili tuđe sigurnosti, piše Večernji list.