NEVRIJEME U HRVATSKOJ Vjetar čupao stabla i krovove, neke ceste blokirane

drvo na cesti nevrijeme
Zagorje International/Facebook

Snažno nevrijeme je kasno poslijepodne iz Austrije, Italije i Slovenije stiglo i u Hrvatsku, popraćeno grmljavinom, olujnim vjetrom i jakom kišom. Zahvatilo je više županija. Civilna zaštita upozorila je ranije građane da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu.

Sjeverni dio Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja do Varaždina, parale su munje i padala je jaka kiša, te je puhao snažan vjetar. Vjetar je srušio drvo na prometnicu nedaleko Črešnjeva, a na rubu Varaždina je prevrnuo roštilj od cigle i betona, javlja HRT.

Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je više dojava građana vezanih uz olujno nevrijeme u varaždinskom području. Nevrijeme je uzrokovalo pad drveća i električnih stupova, a područje uz granicu sa Slovenijom zahvatila je slaba tuča.

Nevrijeme je zahvatilo zagrebačko i samoborsko područje. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više desetaka dojava o padu granja i drveća na ceste, a u Samoboru je uslijed jakog vjetra dignut krov zgrade.

Grmljavinsko nevrijeme s vjetrom i jačom kišom koja je intenzivno padala desetak minuta zahvatilo je u večernjim satima i područje Međimurske županije. Županijski centar 112 Čakovec zaprimio je dojave o srušenom stablu na prometnicu, dok dojava o štetama nema.

Kako Zagorje.com doznaje u Županijskom centru 112 Krapina, primili su desetak dojava o štetama, a uglavnom se radilo o srušenim stablima na nekoliko prometnica.

Zaprimljeno je sedam dojava o srušenim stablima na prometnice i vodove električne energije, a u Klanjcu i Humu na Sutli je olujni vjetar dignuo krovove s obiteljskih kuća.

'Nekoliko je mjesta ostalo bez električne energije jer su stabla pala na električne kablove. Dojave smo primili iz Vrha Vinagorskih, Velikog Trgovišća, Vrbova, Lepoglavca, Huma na Sutli, Jezera Klanječkog, Benkova… Na nekoliko je kuća vjetar odnio i crijepove', kažu u Centru 112. Dojava o tuči nije bilo.

Grmljavinsko nevrijeme preselilo se zatim iznad Zagreba, a nastavlja prema Podravini, Gorskom kotaru, a moguće i Istri, te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

U Zagrebu su vatrogasci već nekoliko puta intervenirali, najviše zbog srušenih stabala na cestama, među ostalim u Parku mladenaca u Sigetu, u Rapskoj ulici i u Aleji Bologne, javlja Dnevnik.hr.

Austrijski mediji navode da je najgore bilo u Tirolu u Sloveniji, gdje je snažan vjetar nosio krovove kuća. Na pojedinim postajama u Austriji udari vjetra dosezali su između 100 i 160 kilometara na sat.

I Sloveniju je pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme i kiša. U Kredarici u Sloveniji zabilježeni su udari vjetra od 164 kilometara na sat, u Krvavecu 100 kilometara na sat, dok je u mjestima Trojane Limovce, Rogaška Slatina i Uršlja gora puhalo oko 80 kilometara na sat.

Zabilježene su i velike štete zbog jakog vjetra. U Ljubljani je srušen dio gradilišta novog sportskog centra Ilirija.

Nešto iza 20 sati bez struje je u Sloveniji ostalo više od 30.000 korisnika Elektre Ljubljana. Izdan je i najviši (crveni) stupanj upozorenja, a ondašnja Uprava za zaštitu i spašavanje pozvala je sve one koji borave na otvorenom da se što prije povuku u sigurno sklonište.