Nevrijeme odsjeklo Dalmaciju

Nevrijeme odsjeklo Dalmaciju
Sada podno Velebita daju rekordno prognoziranih 130 čvorova!", objavio je Crometeo na svojoj službenoj Facebook stranici. 130 čvorova je preko 240 km/h.

"Na sjevernom i srednjem Jadranu udari bure su 40-90, a podno Velebita idu do rekordnih 130 čvorova. Na južnom, u početku i na dijelu srednjeg Jadrana udari juga 30-50 čvorova. More 5-6. Nevere", navodi PMC Split u objavljenom upozorenju. Očekuje se i formiranje ciklone nad Tirenskim i Jadranskim morem.

Na južnom, u početku i na srednjem Jadranu jugo 12-24 u jačanju na 16-36 čvorova. Drugdje bura u jačanju na 18-46, podno Velebita do 70 čvorova.

U priobalju puše orkanska bura pa su u prekidu mnoge trajektne linije, a brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila i za sada kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama ne mogu voziti iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju te obrnuto, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući dionicu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1, staru cestu kroz Gorski kotar DC3 Kikovica-Zdihovo i dionicu DC1 Vaganac-Gračac-Knin. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Zimski su uvjeti i na dionici A1 Šestanovac-Ravča.


Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, A7 između čvorova Draga i Šmrika, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala između Bakra i Svete Marije Magdalene, Krčki most, Paški most, DC218 Dobroselo-Mazin te Sljemenska cesta sa zagrebačke strane zbog srušenih stabala.

Samo za osobna vozila otvorene su riječka obilaznica A7 na dionicama Orehovica-Škurinje i Čavle-Kikovica A6 te dionica DC25 Gospić-Karlobag.

Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Gorskome kotaru, Lici i Dalmaciji.

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska i Biograd-Tkon; katamaranske linije Rogač-Split, Žirje-Kaprije-Šibenik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Ist-Molat-Zadar te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo.

Cijeli će nas dan praiti oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme. U Dalmaciji se očekuje obilnija kiša, a u gorskim krajevima snijeg.

U Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije oborine na granici kiše i snijega, a više suhog vremena predviđeno na sjeverozapadu te na sjevernom Jadranu, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavoda (DHMZ) u vremenskoj prognozi za Hrvatsku za četvrtak.

Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak, a na većem dijelu Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a još na krajnjem jugu jako jugo. Temperatura u unutrašnjosti od 0 do 6, na Jadranu od 6 na sjeveru do 14 Celzijevih stupnjeva na jugu.