NEVJEROJATNI DETALJI IZ OPTUŽNICE Josip 'Dikan' Radeljak odvjetnici fekalijama mazao kvaku ureda i špricao urin po zidu

josip dikan radeljak
Podcast inkubator

Općinski kazneni sud u Zagrebu vratio je ovog siječnja optužnicu protiv poduzetnika Josipa Radeljaka Dikana, gospođe V.G. i gospodina N.O. koji su s njim, sumnja se, napravili čitav niz kaznenih djela na štetu zagrebačke odvjetnice, čiji se ulaz u odvjetnički ured u centru Zagreba nalazi preko puta ulaza u Radeljakov stan. Optužnica je, navodi sud, vraćena radi boljeg razjašnjenja stvari.U objavljenoj optužnici navodi se da je spomenuti trojac od kraja lipnja 2018. do sredine svibnja 2020. počinio niz marifetluka s ciljem da kod zagrebačke odvjetnice, koja je podigla tužbu protiv Radeljaka, te ljudi koji rade s njom u uredu, izazovu osjećaj tjeskobe i straha za sigurnost, prenosi Telegram.

Odvjetnici su vandalizirali imovinu, priječili njenim djelatnicima ulaz u zajednički hodnik tako što su onesposobljavali bravu, stvarali fizičke prepreke kako se vrata ne bi mogla otključati, te su po hodniku prosipali fekalije, odnosno mačji izmet, urin, smeće, katran i građevinski materijal.

Prosipao fekalije i urin

U optužnici se Radeljaka tereti za niz stvari. Navodi se da je poduzetnik sredinom lipnja 2018. onesposobio senzorno svjetlo postavljeno iznad ulaznih vrata u odvjetnički ured i iščupao staklenu stjenku i grlo žarulje, te je pritom izazvao kratki spoj u prostorijama ureda i onemogućio zaprimanje telefaksa za vrijeme produženog vikenda.Radeljaka se tereti i da je u studenome oko 23.30 “otvorio vrata kupaonice stana u kojem neprijavljeno boravi, a koji je povezan sa zajedničkim hodnikom, te štapićem fekalije koje je držao u ruci u bijeloj maramici nanio na podnožje vrata vlastite kupaonice nakon čega se zajedničkim hodnikom širio nesnosan smrad”.

Za tjelesnim izlučevinama kao svojevrsnim oružjem posezao je i u narednom periodu, tijekom 2019. i 2020. godine, pa se u optužnici može iščitati da je više puta držao fekalije u ruci, u bijeloj maramici, i istresao ih ispred vrata odvjetničkog ureda te njima mazao kvaku istog, a jednom je iz boce špricao urin po podu i zidovima zajedničkog hodnika.

Imao dvoje pomagača

Tereti ga se i da je 2018. zajedno sa sinom Leom Radeljakom, upotrebljavajući ljestve, sa zidova u zajedničkom hodniku skinuo oznake o postavljenom videonadzoru. U optužnici se navodi i da je po vratima, kvaki i bravi ureda mazao crnu tekućinu nalik na katran, iz plastične kante istresao građevinski materijal, te zaključavao ulaz u zajednički hodnik kako bi spriječio djelatnike da napuste prostorije odvjetničkog ureda. U svemu tome imao je pomoć gospođe V.G. i gospodina N.O., koji su mu suflirali u postavljanju prepreka djelatnicima odvjetničkog ureda, piše dalje u optužnici.

Tim potezima su kroz dulje vrijeme zastrašivali odvjetnicu i počinili kazneno djelo protiv slobode svojim nametljivim ponašanjem, navodi se. U optužnici se predlaže da se osebujnog poduzetnika proglasi krivim i da ga se osudi na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, pritom primjenjujući institut djelomične uvjetne osude na način da se od izrečene kazne zatvora ima izvršiti šest mjeseci, a preostali dio kazne u trajanju od šest mjeseci se neće izvršiti ako Radeljak u roku pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Traži se i da se gospođu V.G. i gospodina N.O. osudi na devet mjeseci zatvora uvjetno. Dokazi na kojima se temelji objavljena optužnica su, između ostalog, i izvještaj o mikrobiološkom ispitivanju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i videosnimke nadzorne kamere.

Smatra da nije kriv

Radeljak je prilikom prvog ispitivanja 20. svibnja 2020. u I. Policijskoj postaji u Zagrebu po nalogu Općinskog državnog odvjetništva iznio obranu, ustvrdivši kako nije kriv za sve za što ga se tereti, te nije odgovarao na pitanja. Istu obranu iznio je i gospodin N.O., dok se gospođa V.G. branila šutnjom.

Odvjetnica, čiji je ured trojka vandalizirala, iznijela je na ispitivanju u Općinskom državnom odvjetništvu detalje terora koji je prolazila. Kazala je i kako je Radeljak osim ostavljanja prepreka i fekalija pred njom i svim zaposlenicima rekao kako “preko njega živog neće ući u ured”, zbog čega je na neko vrijeme angažirala zaštitarsku tvrtku.

Odvjetnica je u konačnici zaključila da postoji osnovana sumnja da su Radeljak. V.G. i N.O. počinili kaznena djela onako kako im se optužnicom stavlja na teret, te da su postupali s izravnom namjerom “svjesni protupravnosti svog ponašanja, kao i posljedica”.