NEVIĐENO TRETIRANJE KORISNIKA Hrvatskoj Elektroprivredi građani su kmetovi, a poduzetnici gospoda

HEP

Hrvatskoj Elektroprivredi (HEP) su građani kmetovi, a poduzetnici gospoda.

Naime, na HEP-ovoj službenoj stranici za slanje online obrazaca u dijelu za slanje upita postoji kratka uputa za slanje tih obrazaca.

Uputa se sastoji od fotografija na kojima je prikazano što sve korisnici moraju upisati, odnosno gdje na računu pronaći potrebne podatke, piše Index.

Građani su kmetovi, a poduzetnici gospoda

Klikom na prikaz tih fotografija na uputama može se vidjeti da su one, fotografije, odnosno ti fajlovi, izvorno spremljeni pod imenom "kmetovi" za korisnike kućanstava, odnosno "gospoda" za poduzetnike.

Primjerice, želite li HEP-u poslati upit vezan za električnu energiju kućanstva, otvorit će vam se padajući izbornik u kojem birate vrstu upita. Odaberete li "Račun - Info/reklamacije", prikazat će se nekoliko kućica s podacima potrebnim za slanje upita.

To su, šifra kupca, OIB, broj obračunskog mjesta, broj računa... Pokraj tih kućica za upis podataka stoji upitnik klikom na koji se otvara fotografija s uputom gdje pronaći određen podatak na računu. I ta fotografija, uzmimo onu šifra kupca, nazvana je "sifra_kmetovi". 

Uputa gdje na računu pronaći OIB zove se "oib_kmetovi" i tako dalje za svaku stavku, odnosno podatak. Identično, odaberete li vrstu upita za poduzetnike, fotografija s uputom za svaki podatak izvorno je nazvana "sifra_gospoda", "oib_gospoda"...

HEP promijenio nazive fotografija nakon upita

Index je poslao službeni upit HEP-u da obrazloži zašto su mu građani kmetovi, a poduzetnici gospoda. 

HEP nije odgovorio, ali je netko našao vremena promijeniti nazive fotografija iz uputa, pa tako sada umjesto "kmetovi" i "gospoda" stoji "kucanstvo" i "poduzetnistvo".