Neretvani u šoku: 'Gornji horizonti' ipak idu dalje

Neretvani u šoku: 'Gornji horizonti' ipak idu dalje

Tako je raspisan javni poziv za izradu tehničke dokumentacije glavnog projekta za ovu hidroelektranu ukupne vrijednosti oko 6, 1 milijun KM, što je bio dovoljan alarma za Građansku inicijativu Metkovića da upozori na „prisilno" prevođenje vode iz sliva rijeke Neretve u slijev Trebišnjice kako bi ova hidrocentrala mogla raditi, piše slobodna dalmacija.

Pretpostavlja se da bi se za potrebe HE Dabar, te HE Dubrovnik 2 iz sliva Neretve i Trebišnjice preusmjeravale ogromne količine vode, što će imati negativan utjecaj na hidrologiju i ekologiju južne Hercegovine, Malostonskog zaljeva i delte Neretve.

Ekolozima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine priključilo se i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje je pokrenulo upravni spor pred Okružnom sudu u Banja Luci, zbog Studije utjecaja na okoliš projekta HE Dabar, koja je površna i bavi se jedino užim područjem oko HE Dabar a nikako dolinom Neretve i utjecajem nedostatka slatke vode iz Neretve na biljni i životinjski svijet te poljoprivrednu proizvodnju.

- Ne samo da Vlada RH nije iskazala protivljenje projektu Gornji horizonti, već je prvi potpredsjednik, Radimir Čačić sa premijerom Republike Srpske, Aleksandrom Džombićem, dogovorio zajedničku gradnju HE Dubrovnik 2, iza kojeg je vješto prešućena pozadina, da je za realizaciju ove investicije neophodno Republici Srpskoj dati i suglasnost za nastavak druge faze, za neretvansku dolinu kobnog projekta "Gornji horizonti", kazao je Nikola Grmoja iz Građanske inicijative „Spasimo dolinu Neretve".

- Ovi projekti nikada ne bi prošli u Europskoj uniji. Stoga se prvom potpredsjedniku Vlade žuri da se sve završio do 1. Srpnja iduće godine, ističe Grmoja naglašavajući da ovakve stavove Građanske inicijative potvrđuju kritike Europske komisije upućene Hrvatskoj upravo zbog manjkavosti studije utjecaja na okoliš projekta Gornji horizonti, o čemu se resorno ministarstvo zaštite okoliša uopće nije očitovalo.

- Ministar okoliša Mihael Zmajlović ne odrađuje svoj posao i on je obična marioneta u čačićevim rukama za kojega odrađuje „prljavi" posao, kazao je Grmoja.

U Građanskoj inicijativi „Spasimo dolinu Neretve" za ovakvo stanje jednako okrivljuju i bivšu HDZ-ovu i sadašnju SDP-ovu vlast te lokalnu vlast Metkovića, koja također nije reagirala na prijetnje Gornjih horizonata.

- Vlast u Metkoviću na čelu sa gradonačelnikom, Stipom Gabrićem Jambom promijenila je mišljenje o Gornjim horizontima. Nas zanima kakva je to nova saznanja gradonačelnik dobio, pa sada javno hvali taj projekt, upitao se Markica Vuica.

Zbog ignoriranja Hrvatske vlade Građanska inicijativa je dovedena pred zid, smatraju predstavnici dvadesetak udruga iz čitave doline Neretve, koje podupiru i gradske vlasti Opuzena i Ploča te županijska vlast u Dubrovniku. Stoga najavljuju radikalne mjere građanskog neposluha, poput blokade najfrekventnijih prometnica u dolini Neretve i Dubrovačko-neretvanskoj županij