NEREDI NA AUTOCESTI Još 25 navijača Hajduka pušteno na slobodu

Torcida,HNK Hajduk,napad na policiju

Izvanraspravno vijeće velikogoričkog Županijskog suda pustilo je u srijedu 25 navijača Hajduka, osumnjičenih za  sukobe s policijom na odmorištu Desinec, da se brane sa slobode na zahtjev tužiteljstva koje je predložilo da im se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza, doznaje Hina na sudu.

Riječ je o 25-orici navijača koji se i dalje sumnjiče za sudjelovanje u neredima, a uglavnom je riječ o osobama mlađe životne dobi koje ranije nisu kazneno ni prekršajno osuđivane. Među navijačima kojima je istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza poput zabrane odlaska na sportska natjecanja i obavezno javljanje policiji u prethodno određenim terminima nalazi se i splitski novinar Mate Prlić.

Na prijedlog tužiteljstva ukinut je početkom prošlog tjedna istražni zatvor za četvoricu navijača Hajduka protiv kojih nije utvrđen dovoljan stupanj sumnje da su, zajedno s još 38 pritvorenika, sudjelovali u sukobima s policajcima. Puštena četvorka je negirala umiješanost u sukobe s policijom te su tvrdili da ih je policija u izvukla iz automobila u koloni, a što su potkrijepili videozapisom.

Preostali pritvoreni navijači, za koje tužiteljstvo nije zatražilo zamjenu istražnog zatvora mjerama opreza, ostaju u pritvoru i nadalje. O eventualnom produljenju pritvora odlučivat će se idući tjedan kada im ističe jednomjesečni istražni zatvor.

Odlukom velikogoričkog Županijskog suda bili su pritvoreni 31 punoljetni muškarac i 11 mlađih punoljetnika zbog sumnji da su 22. svibnja u skupini od oko 250 do 300 pripadnika Torcide zaustavili promet na autocesti A1 te potom trčeći krenuli prema benzinskoj postaji, gdje su nasrnuli na policajce.

Pritom su na policajce bacali razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete.

U sukobu je ozlijeđeno 20 policajaca i 14 osumnjičenika, a četiri navijača su propucana kada je policija upotrijebila vatreno oružje.