NEDOSTATAK RADNE SNAGE Do 2030. godine svaki četvrti radnik u Hrvatskoj mogao bi biti stranac

Strani radnici
Ilustracija

U Hrvatskoj će do 2030. godine uz pretpostavku stabilnog rasta BDP-a biti između 400 i 500 tisuća stranih radnika, pa bi svaki četvrti radnik u Hrvatskoj tada mogao biti stranac, navodi se u analitičkom prilogu Hrvatske udruge poslodavaca “Fokus tjedna”.
S obzirom na ubrzano pogoršanje demografskih trendova, snažan ekonomski rast i kontinuiranu napetost tržišta rada, procjenjujemo da bi ukupan broj stranih radnika do 2030. mogao dosegnuti 400-500 tisuća, uz pretpostavku rasta BDP-a od oko 2.5 posto kroz idućih sedam godina, kaže se u prilogu koji potpisuje glavni HUP-ov ekonomist Hrvoje Stojić.

Strani radnici tada bi činili četvrtinu ukupne radne snage u Hrvatskoj.

Poslodavci smatraju da Hrvatska uz imigraciju u sektore s najvećim deficitom radne snage treba ciljati na visokokvalificirane radnike za djelatnosti koje postižu brži realni rast produktivnosti u odnosu na EU-ov prosjek i mogu biti perjanice ekonomije poput ICT-ja, turizma, graditeljstva, poljoprivrede te dijelova prerađivačke industrije, npr. proizvodnje kapitalnih dobara, prenosi Index.hr.

U pogledu izmjena Zakona o strancima, HUP pak ističe potrebu jačanja korištenja EU Plave karte za ICT stručnjake i bez završenog visokog obrazovanja kao i jednostavnije procedure spajanja obitelji, što zauzvrat pomaže privlačenju talenata s trećih tržišta, integraciji stranaca i društvenoj stabilnosti.