NATO

Zrakoplov
Kako su javili hrvatski mediji, zapovjedništvo NATO snaga u bazi Aviano u Italiji naredila je podizanje NATO avijacije i praćenje zrakoplova sve dok nije došlo do njegove indentifikacije. Prema pisanju hrvatskih medija, zrakoplov je ispraćen do granice sa BiH i nastavio let iznad bh. teritorija.

Iako se ispostavilo da se radi o britanskom putničkom avionu Airbus 321 kompanije "Monarch Airlines", koji je zaboravio da se prijavi prilikom ulaska u hrvatski prostor, vlasti BiH su i ovog puta zatečene nespremne i nismo uspjeli dobiti odgovor o mjerama koje su, eventualno, bh. vlasti preuzele.

U Ministarstvu obrane BiH su pojasnili da oni nemaju nadležnost za takve vrste incidenata, podsjetivši da BiH ne raspolaže mlaznim zrakoplovstvom.

U BHANSA, kontroli zračnog prometa, rekli su da su primili obavještenje o tom incidentnu, ali da su im ruke bile vezane zbog visine iznad 10.000 metara, na kojoj nemaju jurisdikciju.

Nezvanično, stručnjak za sigurnost koji je želio da ostane anoniman, pojasnio je da je ranije pokušan dogovor sa hrvatskim vlastima da njihovi borbeni zrakoplovi dobiju nadležnost da mogu prelijetati u teritoriju BiH kako bi reagirali u slučaju takvih incidenata, ali da je, iz političkih razloga, došlo do suspenzije pregovora.