NAPAD NAVIJAČA NA POLICIJU Incident na benzinskoj postaji - 35 ozlijeđenih, 43 privedena navijača

Nered navijači i policija Hrvatska
Pixsell

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) održala je izvanrednu tematsku konferenciju za medije u povodu postupanja policije tijekom organizirane pratnje navijača u subotu, 21. svibnja.

Na konferenciji za medije govorili su zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić.

Policija je izvijestila kako su se, tijekom organizirane preprate oko 1600 navijača Hajduka, oni samoinicijativno zaustavili na autocesti A1 kod odmorišta Desinec i tako blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca. 

Potom je, oglušivši se na upozorenja i naredbe policije, nekoliko stotina njih napalo policajce koji su bili prisiljeni upotrijebiti vatreno oružje. Dvojica napadača su, navode u PUZ-u, ranjena, a ozlijeđeno je i 10-ak policajaca.

"Organizator utakmice je prije četiri dana uputio navijačima Hajduka uputu koja je procedura ulaska s transparentima na stadion. Navijači Hajduka su se oglušili da to treba napraviti nekoliko sati ranije, ali policija je tu u ulozi asistenta i ne donosi odluke. Policija ne snosi odluke je li transparent moglo unositi", kazao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić.

"Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, bengalkama i raketama, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača", dodao je.

Tri policijska službenika su upotrijebila vatreno oružje - jedan je ispalio četiri, drugi osam, a treći 11 hitaca u zrak i osam u betonsku površinu. "Pretpostavljamo da je na taj način došlo do ozljeđivanja navijača - jedan je dobio u potkoljenicu, a drugi u predio rebara", rekao je načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

Sve skupa je ozlijeđeno 35 osoba - 15 navijača i 20 policijskih službenika, no očekuje se da će ta brojka još narasti jer se javljaju liječnicima navijači po dolasku kućama. Privedena su 43 navijača, i dalje se radi kriminalističko istraživanje - terete se za izazivanje nereda (od 6 mjeseci do 3 godine zatvora).