Najveća rupa kod Petrinje i dalje se širi

Najveća rupa u tlu u selu Mečenčani, nastala nakon potresa na petrinjskom području, širine od dvadesetak metara i dubine od najmanje pet metara i dalje se širi, no ograđena je i nakon geoloških ispitivanja odlučit će se o eventualnoj sanaciji, utvrdili su geolozi u subotu.

“Riječ je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja vapnenačke stijene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmjerima”, rekao je za Hinu Josip Terzić, predstojnik Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta.

Kazao je i da je nakon obilaska područja u okolici sela između Petrinje i Hrvatske Kostajnice prijavljeno tridesetak rupa od kojih su i neke u neposrednoj blizini kuća, ili kao ova najveća - na njivi. Dodao je i kako će se uskoro na širem području snimiti stanje bespilotnim letjelicama te koristiti snimke HGSS-a ima li i više rupa u tlu u okolnoj prirodi.

“Policija je ogradila rupu i to je sve što se moglo napraviti u ovom trenutku. Što se tiče sanacije, geolozi će nakon svojih istraživanja proslijediti podatke geotehničarima i građevinarima koji će, po pravilima svoje struke, odlučiti treba li se i može li se uopće takve rupe sanirati”, zaključio je Terzić.