NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U HRVATSKOJ Programeri imaju najveći pad na rang-ljestvici, a liječnici najveći rast

Programeri
Ilustracija

OVI indeks (Online Vacancy Indeks) za srpanj je pao za jedan posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a pad je zabilježen i na mjesečnoj razini, i to treći mjesec zaredom, ovaj put za 3.2 posto, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ), prenosi Hina.

"OVI indeks je na godišnjoj razini u srpnju pao za jedan posto, nakon blažeg pada u svibnju i umjerenog oporavka u lipnju. Sudeći prema desezoniranim podacima i kretanju indeksa u usporedbi s prethodnim mjesecima, zabilježen je pad treći mjesec zaredom. Smanjenje u svibnju iznosilo je tri posto, 6.2 posto u lipnju te dodatnih 3.2 posto u srpnju. Drugo tromjesečje je stoga u odnosu na prethodno završilo u minusu od dva posto, a i početak trećeg tromjesečja započeo je padom", navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

No, analitičari EIZ-a vjeruju kako se i dalje radi o pomicanju sezonskog zapošljavanja prema početku godine, umjesto tijekom turističke predsezone kao što je bio običaj prijašnjih godina, a ne o usporavanju trendova na tržištu rada.

"U prilog tome govori stopa rasta broja oglasa u prvih sedam mjeseci godine u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine od 4.1 posto te 5.6 posto rasta u odnosu na prethodnih sedam mjeseci", napisali su.

Programeri s najvećim padom na ljestvici najtraženijih zanimanja, a liječnici s najvećim rastom

Najtraženija zanimanja su ista kao i lanjskog srpnja - prodavač, skladištar, vozač, konobar, kuhar i knjigovođa, a zajedno su na godišnjoj razini generirala 1.7 posto rasta broja oglasa.

Najveći pad na rang-ljestvici najtraženijih zanimanja imali su programeri, s 13. na 24. mjesto, a najveći rast liječnici, koji su s 25. mjesta godinu dana ranije skočili na 12. najtraženije zanimanje u srpnju 2023. godine.

Nadalje, naveli su iz EIZ-a, najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u srpnju je zabilježeno u zanimanjima programer, učitelj i hotelijer/ugostitelj, dok je najveće povećanje opaženo kod liječnika, knjigovođa, skladištara i vozača.

Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija i dalje je u porastu i u srpnju je iznosio 62 posto, kao što je u porastu i broj oglasa koji su nudili zaposlenje na neodređeno vrijeme, s 44.1 na 47.4 posto.

U srpnju u središnjoj Hrvatskoj pad broja oglasa za 4.1 posto

Kako su naveli iz EIZ-a, u srpnju je jedino u središnjoj Hrvatskoj zabilježeno smanjenje broja oglasa, 4.1 posto na godišnjoj razini, a rast su predvodile istočna Hrvatska s 23.9 posto te sjeverni Jadran s 19.5 posto.

Pad u srpnju tek je drugi zabilježeni godišnji pad broja oglasa u središnjoj Hrvatskoj od veljače 2021., pri čemu je prvi bio u prosincu 2022. godine. Zanimanja koja su najviše doprinijela padu oglasa u središnjoj Hrvatskoj su programer, učitelj, zanimanje u financijama te informatičar, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks - mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni na samo jednom portalu, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).