‘Na žrtvi Vukovara zgrću milijune kuna’

Vukovar, Vukovar, obljetnica, Vukovar, obljetnica, HDSSB, Vukovar,  Ljiljana Tolj, Vukovar, Nikola Vranjković, Dunav, Vukovar

Spomen-dom Ovčara, podignut u sjećanje na žrtvu Vukovara i pogibiju 200 branitelja, postao je izvor bogaćenja čelnika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka i Željka Komšića - kažu ogorčeni vukovarski branitelji Branimir Margeta i Marin Krizmanić. Suveniri se ondje prodaju na crno, a na isti se način plaća i one koji ih proizvode. Nema evidencije koliko je suvenira prodano, no branitelji tvrde da je, prema podacima proizvođača suvenira, godišnje riječ o višemilijunskim iznosima.

Kaznena prijava

- Nitko ne zna gdje završava novac, ali jedno je sigurno: branitelji, ali ni država kojoj se tako uskraćuje porez, od toga nemaju koristi. Koristi ima samo vodstvo Hrvatskog društva logoraša - kaže Krizmanić.

Denis Mašić, vlasnik obiteljskog obrta D&M koji se bavi izradom suvenira, podnio je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu zbog činjenice da se u Spomen-domu sve radi na crno. Denis izrađuje suvenire zajedno sa ocem Nikolom, vukovarskim braniteljem koji je u srpskim logorima proveo devet mjeseci, a rad na izradi suvenira svojevrsna mu je terapija u liječenju od PTSP-a.

U prvih devet mjeseci lani isporučili smo Spomen-domu suvenira u vrijednosti od 107.000 kuna, ali sve na crno, bez računa i plaćanja poreza, jer drugačije s njima nisam mogao raditi. Sve što smo isporučili, plaćali su nam u gotovini, ali ja tako više nisam htio raditi, pa smo odlučili sami prodavati suvenire i uredno voditi knjige. Tada su nam počeli slati komunalne redare da nam zabrane prodaju - kaže Denis.

Obiteljski obrt D&M samo je jedan od dobavljača suvenira . Izrađuju odljevke Vukovarske golubice i druge simbole Vukovara.

U Spomen-domu Ovčara, pak, prodaju se i drugi suveniri, ali i svijeće, krunice, publikacije, čak i vino “Hrvatski branitelj”, no sve se prodaje bez računa.

Prodaje se i zemlja s Ovčare

- Ako je to točno, riječ je o nečasnom poslu. Ja sam se od tih ljudi odavno odmakao. Bio sam više puta na Ovčari i zgrozio sam se vidjevši da se kao suvenir, u najlon vrećici, prodaje i zemlja s Ovčare, s nekoliko puščanih čahura. Strašno je na taj način zarađivati na žrtvama - kaže Pilip Karaula, posljednji zapovjednik vukovarske Mitnice.

Danijel Rehak: Ne mogu nam ništa!

- Tko želi račun za kupljeni suvenir, može ga zatražiti i dobiti. Dosta mi je već tih napada na naš rad, znam da bi neki bili najsretniji da se Ovčara zatvori. Točno je da smo jedno vrijeme radili s obrtom obitelji Mašić, no sada smo napravili kalupe i sami radimo suvenire koje prodajemo. Radi to naša braniteljska zadruga, naši volonteri. Tako ćemo raditi i dalje i nitko nam ništa ne može - kaže Danijel Rehak, čelnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, u čijem je sastavu i Spomen dom na Ovčari.

jutarnji list