NA POSAO I SEZONU U HRVATSKU Najviše radnih dozvola izdano je državljanima BiH

Sezonski posao - more kokteli
Ilustracija / hercegovina.info

Kako do radnika, pitanje je koje muči poslodavce u više gospodarskih grana, a u turizmu pogotovo jer približava se sezona.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u ponedjeljak su bile otvorene 2962 pozicije za sezonske poslove, u utorak njih 3001.

U rubrici nazvanoj "Popularne kategorije sezonskih poslova" najviše je oglasa za konobara/konobaricu (110 oglasa), kuhara/kuharicu (77), prodavača/prodavačicu (48), pomoćnog kuhara/kuharicu (46), sobara/sobaricu (42)... Iz dana u dan te se brojke mijenjaju, a valja reći da se kroz jedan oglas može tražiti i više radnika.

Uz domaće radnike iz raznih krajeva Hrvatske, proteklih godina sve je više i državljana drugih zemalja. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u prva dva mjeseca ove godine izdano je 20.420 dozvola stranim državljanima za boravak i rad u Hrvatskoj, a najveći broj tih dozvola izdan je u graditeljstvu (9955), turizmu i ugostiteljstvu (3701), industriji (2944), te djelatnostima prometa i veza (1254) i trgovine (612).

Do kraja veljače 2023. najveći broj dozvola za boravak i rad u ovoj godini izdan je državljanima Bosne i Hercegovine (5439), Nepala (2697), Srbije (2377), Indije (1523) i Kosova (1495), piše Slobodna Dalmacija.

U 2022. godini ukupno je izdana 124.121 dozvola za boravak i rad. Opet prednjači graditeljstvo s 53.772 dozvole, u turizmu i ugostiteljstvu bilo ih je izdano 32.306, industriji 16.932, prometu i vezama 7336, te poljoprivredi i ribarstvu 2957.

Najveći broj dozvola za boravak i rad izdan je državljanima Bosne i Hercegovine – 36.783, Srbije – 19.176, Nepala – 12.222, Sjeverne Makedonije – 10.053 i Kosova – 8979.

Kakva su iskustva u turističkim kompanijama? Osjećaju li problem nedostatka radne snage i kako ga rješavaju? Na stranicama HZZ-a među popularnim poslodavcima su Maistra Hospitality Group i Valamar, evo što su nam rekli.

"Maistra Hospitality Group iz godine u godinu zapošljava sve veći broj zaposlenika što je rezultat intenzivnog investiranja u turistički dio poslovanja Adrisa i otvaranja novih radnih mjesta. U vršnom dijelu sezone 2022. zaposleno je nešto više od 4100 zaposlenika u sve četiri destinacije – Rovinj, Vrsar, Dubrovnik i Zagreb, a zbog otvaranja novog hotela "Zonar" u Zagrebu, ove ćemo godine otvoriti 160 novih radnih mjesta, što će biti izvrsna prilika za sve one koji žele svoju karijeru razvijati u hospitality industriji i sudjelovati u otvaranju jednog od najmodernijih hotela u 2023.", odgovaraju na upit u toj hotelskoj grupaciji.

Maistra Hospitality Group prošle je godine imala 15 posto zaposlenika stranih državljana, s time da je gotovo 13 posto njih bilo iz zemalja regije (Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija).

"Očekujemo da će se ta brojka ove godine povećati, no da neće premašiti 20 posto od ukupnog broja zaposlenih u vršnom djelu sezone. Najveća je potražnja za radna mjesta: recepcija, domaćinstvo, restorani i barovi, kuhinja, animacija i sport", kazali su nam u Maistri.

U Valamaru, koji u Hrvatskoj posluje u sedam destinacija, od Istre do Dubrovnika, navode kako će tijekom ove sezone zaposliti gotovo 8000 djelatnika. Također, Valamar ove godine, ističu, nastavlja s povećanjem broja djelatnika koji imaju cjelogodišnji posao i primanja te će do početka turističke sezone zaposliti dodatnih 200 djelatnika na neodređeno.

S mjerom aktivne politike zapošljavanja "Stalni sezonac" koju Valamar provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, do sada je zaposleno 1000 djelatnika godišnje.

U ovoj kompaniji naglašavaju i kako je među Valamarovim zaposlenicima visok udio domaćeg stanovništva, gotovo 90 posto. Ostalih 10 posto čine zaposlenici iz regije i nešto manje iz ostalih zemalja.

"Bilježimo odličan interes za rad, kao i visoki postotak sezonaca koji nam se vraćaju na rad i ove godine, što najbolje govori o zadovoljstvu zaposlenika radom u Valamaru", poručuju, dodajući kako se Valamar kao top poslodavac u turizmu dodatno ističe i kroz Kuću Valamar, kvalitetni smještaj i prehranu sezonskih radnika tijekom njihova boravka u destinaciji.

"S ciljem unaprjeđenja uvjeta rada u turizmu i zadržavanja domaće radne snage u Hrvatskoj, Valamar je u 2023. godini najavio ulaganja od dodatnih 20 milijuna eura u primanja radnika i povećanja plaća. Plaće isplaćene u vrhu sezone, odnosno u lipnju, srpnju i kolovozu za stručna zanimanja – uključujući kuhare, konobare i recepcionare u Valamar hotelima, kampovima i ljetovalištima iznosit će između 1200 i 1800 eura neto, a za sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih zanimanja između 1000 i 1200 eura neto", navode u Valamaru odgovarajući na upit.