Na pomolu prvi skandal predsjednika Josipovića?

Ivo Josipović
Kako navodi Novi list, Ivo Josipović, predsjednik, čiji je lajt motiv kampanje bila pravna država i vladavina prava, na samom početku svog petogodišnjeg mandata izazvao je ozbiljan skandal priznanjem da se u vrijeme predsjedničke kampanje, uz pomoć tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića i njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Saše Perkovića, okoristio uslugama hrvatskih obavještajnih službi.

I to po svemu sudeći – mimo propisa. Josipović se Mesiću požalio na 'dokument' prepun uvreda i insinuacija privatne naravi o više predsjedničkih kandidata, koji je u vrijeme kampanje kolao medijima. Mesić je očito uvažio optužbe Ive Josipovića, koji se obratio direktno šefu države, a ne policiji, kao što bi vjerojatno učinio svaki drugi, 'običan' građanin. Iz Josipovićevih izjava proizlazi da je Mesić u tom trenutku zadužio Perkovića da se pozabavi tim optužbama, a ovaj je pak u tu svrhu angažirao nadležne tajne službe. Nakon što su službe 'obavile posao', Perković je o nalazu obavještajne zajednice povratno izvijestio Josipovića, pa je za kooperativnost nagrađen ostankom u fotelji savjetnika.

'Radi se o tome da je takozvana paraobavještajna zajednica izašla s jednim dokumentom koji ne mogu nikako drukčije nazvati nego kao nasrtaj na temeljna ljudska prava, ne samo u odnosu na mene, nego i na većinu ostalih kandidata, osim jednoga. Obratio sam se predsjedniku Republike jer znam da je on čelnik one prave zajednice koja bi se trebala protiv toga boriti. Legalna obavještajna zajednica je vrlo profesionalno obavila svoj posao, Perković je član nadzornog tijela obavještajne zajednice i u odnosu na sve kandidate postupio je jednako', ustvrdio je jučer predsjednik Josipović odgovarajući na pitanje je li Perković zloporabio ovlasti u korist samo jednog kandidata.

Josipović je tvrdio da Perković nije provodio operativne aktivnosti, nego je 'sudjelovao u tijelima kojima su u nadležnosti tajne službe'. Cijela akcija je, tvrdi Josipović, provedena na način zaštite ljudskih prava kandidata.

Iako je tvrdio da je sve obavljeno po Ustavu i zakonima, Josipović nije precizirao kako ga je to Perković zaštitio i na temelju čega je zaključio da nije bio jedini povlašteni. Naime, na pitanje je li Perković svim predsjedničkim kandidatima dostavio obavijesti kakvu je dostavio Josipoviću, predsjednik je kazao da ne zna.

'Valjda je dostavljeno onima koji su tražili. Ja sam tražio i dobio odgovarajuće odgovore', rekao je. Predsjednik je još zamolio novinare da 'podrže ljude koji se bore protiv tumora paraobavještajne zajednice' te je naglasio da je Perković 'profesionalac koji je svojim angažmanom pokazao kako oni koji se bave poslovima sigurnosti trebaju raditi'.

Sam Perković nije želio na naš upit dodatno objasniti što je točno napravio kad se Josipović obratio Mesiću i kakve je točno podatke dostavio predsjedničkom kandidatu te je li i druge predsjedničke kandidate obavijestio o nalazima rada tajnih službi u tom slučaju.
Ostali predsjednički kandidati tvrde, međutim, da za paraobavještajni dokument ili nisu znali ili ga nisu ozbiljno doživjeli, i nitko od njih nije se obratio Predsjedniku niti ih je Perković obavijestio o nalazima obavještajnih službi. Neki od njih tvrde da cijela priča dokazuje da je Josipović bio privilegirani kandidat.

'Vidio sam tu budalaštinu, ali sam je ignorirao. To je najpametnije jer inače takvim stvarima dajete na važnosti', rekao je za Novi list Dragan Primorac. Nadan Vidošević dokument nije ni vidio, pa stoga nije ni poduzimao nikakve mjere.

HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang ističe da u tom 'dokumentu' nije bilo previše prljavština na njegov račun, pa se nije uzrujavao.

'Nije mi jasno kako se to Josipović odlučio obratiti izravno šefu države, a ne policiji. Jednako tako, čudi me uloga Mesića i Perkovića u cijelom slučaju. Očito je Josipović bio privilegiran', kaže Hebrang.

Damir Kajin nije ni vidio paraobavještajni 'dokument', ali naglašava da je zabrinut zbog načina funkcioniranja obavještajnih službi ako zaista funkcioniraju onako kako opisuje Josipović.