Na makarskoj rivijeri zabranili unijeti sendvič, sok, ležaljku. Iz Županije tvrde da nemaju pravo to raditi

Na makarskoj rivijeri zabranili unijeti sendvič, sok, ležaljku. Iz Županije tvrde da nemaju pravo to raditi

Smiju li koncesionari plaža braniti kupačima da na tu plažu donesu svoj sendvič ili sok, svoju ležaljku i suncobran...? Naravno da ne smiju. I po tom pitanju se ništa nije promijenilo, potvrdili su iz Županije. 

"Naime, uz brojne negativne komentare, internetom se danas širi fotografija table s takvim zabranama. Na Redditu je objavljena uz pitanje: Kako je ovo dozvoljeno?", javlja Slobodna Dalmacija.

Navodi se da je koncesionar društvo Hoteli Makarska i da se tabla odnosi na pravila ponašanja na plaži, ispod čega slijedi popis svega što nije dozvoljeno, nabrojano na hrvatskom i engleskom jeziku.

Brojni komentari ne čude jer građani imaju loša iskustva s uzurpiranjem pomorskog dobra, kao što je primjer uvale Vruja. Jer pomorsko dobro je javno dobro i to građanima nitko ne može oduzeti.

U međuvremenu, Matea Dorčić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, nam je kazala:

"Uvidom u dostavljenu fotografiju utvrdili smo kako info tabla kao koncesionara navodi društvo Hoteli Makarska. U listopadu 2020. godine izmijenjena je Odluka o davanju koncesije te je koncesionar društvo Imperial Riviera. Očito se radi o tabli postavljenoj od strane prijašnjeg društva, koja iz nama nepoznatih razloga nije uklonjena. Odmah po zaprimanju ove fotografije zatražili smo žurno uklanjanje table od društva Imperial Riviera. Prema informacijama kojim raspolažemo uklanjanje je u tijeku", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnica Dorčić kaže da je jasno kako odredbe kojim se zabranjuje vlastiti sendvič, sok ili ležaljka na plaži nisu u skladu s Odlukom o davanju koncesije, kao ni pozitivnim propisima Republike Hrvatske. 

"Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije stoji na raspolaganju građanima na web portalu „Pomorsko je dobro“ putem kojega se mogu prijaviti oblici potencijalnih devastacija i uzurpacija na pomorskom dobru, kao i potencijalno kršenje odredbi Odluka o davanju s ciljem brze reakcije prema koncesionaru", naglasila je.