Muke jedne obitelji: Nitko ih ne želi jer imaju previše djece?!

Hrvatski Caritas, Uskrs, obitelj
Stan je poprilično derutan u što smo se sami uvjerili prilikom posjeta Mamićima, zidove su prekrile gljivice, a vlaga je toliko nagrizla podove da je prava vještina hodati po tapetima, karimatima i i raznim podlogama koje su ukućani postavili. Da stvar bude gora, ni krov nije u dobrom stanju, a iz tog neuvjetnog stana obitelj mora iseliti do desetog mjeseca jer gazda ima namjeru prodati kuću, piše slobodna dalmacija.

- Nemamo se kome obratiti, čak ni rodbini. Tražimo drugi stan, ali ne biste vjerovali kada bih vam kazala da je to nemoguća misija. Kada kažem da imam četvero djece, svi me odbiju iako smo spremni platiti najam do 2000 kuna. Ljudi bi prije primili psa ili mačku u kuću nego šesteročlanu obitelj! Napamet znam brojeve svim mogućih institucija, ali uzalud. Već četiri godine tražimo socijalni stan od Grada Splita, ali nam poglavarstvo ne želi pomoći. Kažu da nema stanova, a znam da ima za njihove iz vlasti.

Na našu adresu stižu samo odbijenice. Evo, po tko zna koji put odbijena nam je jednokratna pomoć od grada, a ovrhe na naša jadna primanja samo stižu jer smo dizali kredite za preživljavanje. Ne znam do kada ćemo ovako. Dođe mi da skupim djecu i dežuram ispred Banovine - priča nam Milena koja s obitelji živi od naknade za porodiljni od 1600 kuna, dječjeg doplatka od 2000 kuna i suprugove mirovine od 3,5 tisuće kuna koja ode na plaćanje kredita.

Ovisni o Caritasu

Kad se tome oduzmu troškovi podstanarstva, voda, struja, hrana za šestero članova obitelji, ostaje kucanje na tuđa vrata poput Caritasa i raznih službi, veli Milena. Dodaje kako je on prvi redarstvenik branitelj, ona također, no to im nije otvorilo ni jedna vrata u životu. Posve suprotno. Srećom, na jesen će početi raditi kao pomoćno osoblje u jednom staračkom domu, no od toga se neće obogatiti, kaže.

- Životarimo iz dana u dan. Evo, zamutila sam malo brašna, jaja i mlijeka iz Caritasa, to nam je obrok.
Čini mi se da samo čudom uspjevam spojiti kraj s krajem. Ako nas izbace iz stana, beskućnici smo, a ako ostanemo, može nam pasti krov na glavu. U svakom slučaju, ajme - jada nam se Milena, pozivajući ljude da pomognu njezinoj obitelji na bilo koji način i to na [email protected].