MOŽDA VEĆ SUTRA Priprema se hitna prodaja Sberbanke u Hrvatskoj

Sberbank, ruska banka, sankcije, Sberbanka, banka
Dalmacija danas

Kako doznaje Jutarnji list od dobro upućenih izvora europski Single Resolution Bord upravo priprema hitnu prodaju Sberbanke u Hrvatskoj.

To je EU institucija koja je nakon procjene Europske središnje banke kako Sberbanke u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj zbog problema s likvidnošću više neće udovoljavati njezinim kriterijima, propisalo suspenziju plaćanja odnosno moratorij plaćanja u tri spomenute banke.Taj moratorij vrijedi do 1. ožujka 23:59:59.

Nakon objave o zamrzavanju poslovanja Sberbanke u Hrvatskoj otvorilo se pitanje što će se dogoditi s tom financijskom kućom koju je još lani od Rusa preuzeo srpski poduzetnik Miodrag Kostić, ali još transakcija nije dovršena jer Kostić još nije dobio potvrdu EU-regulatora.

Jutarnji list doznaje kako Single Resolution Bord (SRB) u ovim trenucima hitno pokušava aranžirati novu prodaju Sberbanke u Hrvatskoj kao rješenje nastalog problema. Cilj tog poteza jest minimalizirati štete problema s likvidnošću Sberbanke u Hrvatskoj, kao i smanjiti potencijalne troškove sustava osiguranja štednih uloga. Neslužbeno se doznaje kako bi se nova prodaja Sberbanke u Hrvatskoj mogla realizirati prije isteka moratorija SRB-a, tj. već u sljedećih dva dana.

Postaviljeno je pitanje obitelji Kostić o njihovim pozicijama u ovome trenutku, ali odgovora još nema. Nepoznato je također tko su potencijalni kupci Sberbanke u Hrvatskoj, pa i to je li to iznova Kostić Grupa, ili netko od igrača s hrvatskog tržišta, koji bi lakše kontrolirali možebitne nove probleme s likvidnošću.