Mladi Austrijanci pretučeni na Paklenim otocima: 'Zaštitari su me cipelarili'

napad na turiste, Hvar, Gacko, Široki Brijeg, pismo, pretučen, državljanin bih, austrija, tučnjava, tučnjava, Novi Sad

Grupu od petoro turista, od toga četvero iz Austrije te jednu hrvatsku državljanku, u noći s petka na subotu brutalno su napali zaštitari poznatog noćnog kluba Carpe Diem Beach koji se nalazi u uvali Stipanska na Paklenim otocima pored Hvara. Novi je to u nizu napada na strane turiste koji su sve učestaliji ovog ljeta.

Austrijski državljanin F.U. (34) ovog petka nalazio se u društvu prijateljice iz Hrvatske koja studira u Beču, prijatelja P.S. (31) te njegovih dviju sestara blizanki (26). Bio je to peti dan F.U.-ova boravka na Hvaru u kojem ljetuje zadnjih petnaestak godina i namjeravao je ostati 20 dana, rekao nam je u razgovoru. 

Te večeri nalazili su se u klubu Carpe Diem koji se nalazi u gradu Hvaru. Kad se klub zatvorio, još su se malo družili u gradu i odlučili otići na obližnji otočić u uvali Stipanska, gdje se nalazi noćni klub na plaži Carpe Diem Beach koji ima dozvolu za rad cijelu noć donesenu ove godine, zbog čega su inače negodovali građani Hvara. Oko tri sata brodićem koji vozi do kluba stigli su na otočić Martinkovac gdje se nalazi spomenuti klub.

Djevojka na ulazu kluba im je rekla da nakon 3:30 mogu ući besplatno

Na ulazu su pitali kad mogu besplatno ući, jer im je rečeno da se poslije nekog sata može besplatno ući i djevojka koja je radila na vratima im je rekla da se vrate za pola sata. Odlučili su pričekati, okupati se i vratiti pred klub. 

Kada su oko 3:30 došli ispred kluba, pitali su mogu li sada ući besplatno, no na vratima su ovog puta bile muške osobe koje su im rekle da je ulaz 150 kuna za njih petoro. Oni su na engleskom jeziku rekli kako to nije u redu jer im je prethodno rečeno da će nakon 3:30 ulaz biti slobodan, no krenuli su vaditi novac, ali je zaštitar na to rekao: "Sada je ulaz 200 kuna".

Austrijanac im je na odlasku viknuo da su korumpirani

Na to su odlučili da neće ući u klub, krenuli su prema izlazu, a P.S. im je na odlasku dobacio na engleskom jeziku da su korumpirani. Potom je jedan od napadača krenuo za njima i prvo napao P.S.-a. Udario ga je u lice, a potom su mu se pridružili i drugi zaštitari koji su ga okružili i počeli tući. Bilo ih je petorica ili šestorica, nisu sigurni ni P.S. ni F.U. s kojima smo razgovarali. 

P.S. kaže da su ga tri puta bacili na pod i mlatili.

"Tri puta su me bacili na pod, jedan mi je stavio ruke oko vrata"

"Moje sestre su vikale, bio sam u šoku, nisam znao što da radim, sagnuo sam se da se zaštitim i pokušao sam se braniti, tri puta su me bacili na pod, jedan mi je stavio ruke oko vrata", rekao je P.S. koji ima modrice po cijelom licu. 

Njegov prijatelj F.U. i djevojke su molili da ga puste pa su djevojke odgurnuli, a F. U.-a također su napali i bacili na pod.

"Vikao sam: 'Molim vas pustite ga' pa su i mene napali. Bacili su me na pod i udarali dok sam bio na podu", rekao je F.U.

Jedan od napadača je krenuo za njima u brodić koji vozi za Hvar

Sve se odvilo brzo, kažu, cijeli napad trajao je kratko, nešto manje od pet minuta. Nakon što je sve završilo potrčali su prema brodiću za Hvar, u kojem se nalazilo nekih dvadesetak ljudi, a jedan od napadača je krenuo za njima.

Uspio je i on nakon njih ući na brod, ali su ga ostali turisti zaustavili te su mu vikali: "Izlazi iz broda". Mladi Austrijanci tako su uspjeli ipak stići do Hvara,  gdje ih je po dolasku dočekala policija te su odvedeni u policijsku postaju, a potom u ambulantu gdje im je rečeno da sutra moraju u Split na snimanje.

Jednom Austrijancu slomljen nos, drugi ima kontuzije prsnog koša, očiju i usne

Iz medicinske dokumentacije koju imamo u posjedu stoji kako je F.U.-u  slomljen nos, zadobio je i ozljede glave te mora na liječničku kontrolu nakon tri-četiri dana. P.S. ima kontuziju prsnog koša, očnih vjeđa i donje usne te također mora na kontrolu za nekoliko dana.

"20 godina ljetujem na Hvaru i nikad nisam imao sličnih iskustava. Ne znam hoćemo li ostati tu, ovisi što će biti dalje i kako će policija postupiti", rekao je F.U. dodavši kako su jučer ponovo bili u policiji, no rečeno im je tek da će u ponedjeljak biti odvedeni pred suca kako bi mogli podnijeti prijavu. Kako im je to bilo malo čudno, obavijestili su i ambasadu koja prati postupanje policije.

Policija potvrdila da je u petak primila prijavu o narušavanju mira i reda

Iz PU splitsko-dalmatinske ne znaju ništa o tome što je policija na Hvaru rekla austrijskim državljanima o odlasku na sud, no potvrdili su nam kako su u petak primili dojavu o narušavanju reda i mira te da su na Hvaru u 3:40 dočekali austrijske turiste kojima je potom pružena liječnička pomoć. 

Dodali su i kako je kriminalistička obrada u tijeku te da se provodi istraga nad pet osoba, tri hrvatska te dvoje austrijskih državljana.

Hrvatska državljanka koja je bila u društvu Austrijanaca nije željela dati izjavu za medije.

P.S., koji živi u Grazu i bavi se glazbom i filmom, tvrdi kako je bio u potpunom šoku te da ih je napalo najmanje šest osoba. Sretan je, kaže, što se bavi sportom pa zna kako se obraniti od napada jer da nije u dobroj formi, pita se kako bi se cijela situacija završila.

"Izgledali su kao da nas žele ubiti"

"Izgledali su kao da nas žele ubiti", kaže za Index P.S. Napominje i da nije siguran je li napad izazvan homofobijom, jer je jedan od njih nosio ružičasti kaubojski šešir za zabave, ali smatra i da je moguće da je to razlog.

"Nadamo se da će naše istupanje u javnosti o ovom događaju donijeti neku promjenu", rekao nam je F.U. koji radi na jednom fakultetu u Austriji, u uredu za ravnopravnost spolova.

Pokušali smo jučer doći i do komentara od kluba Carpe Diem Beach. Na jedinom broju koji je moguće pronaći na internetu javila se ženska osoba koja nam je rekla da radi samo rezervacije te da će našu poruku proslijediti nadređenima. Kada i ako se jave, objavit ćemo njihov komentar.