Minute ga dijelile od smrti nakon što ga je isti poskok ugrizao dvaput

...poskoka i pao u komu, te je nakon toga po život kritičnom stanju prevezen u Opću bolnicu Knin,došao je u nedjelju ujutro k svijesti, stabilan je i prema liječničkom mišljenju, nalazi se izvan životne opasnosti.

Kobni ugrizi

Zahvaljući oporavljenom Marku,njegovoj obitelji, te susretljivošću osoblja jedinice intenzivnog liječenja kninske bolnice,te nakon predhodno obavljenih priprema nužnih za boravak na jedinici intenzivnog liječenja,iako još uvijek slab i onemoćao, Marko nam je ispričao okolnosti bliskog susreta s najopasnijom zmijom našeg podneblja čiji ugrizi su ga doslovno mogli stajali života.
- Poveli smo u petak na Dinaru stado ovaca moga prijatelja Ive Gambirože i negde prije 18 sati navečer nadomak konaka i samog vrha zaustavili smo stado i otišao sam do kamene pastirske kućice da je pripremim za noćenje-kazao nam je Marko, piše slobodna dalmacija.
- Kada sam došao pred ulaz ugledao sam poskoka kako gmiže prema vratima i znao sam ako uđe unutra da nam tu više nema spavanja jer ćemo ga u tami kamene kuće teško pronaći i istjerati vani.


Bacio sam se kamenom prema zmiji, promašio, a poskok je i dalje gmizao prema unutra. Nisam pri ruci imao veći štap, dohvatio sam neku malu granu i bacio se prema njemu u želji da ga pometem sa ulaza - sjeća se Marko.
- Poskok se tada okomotao oko grane i brzinom munje krenuo prema zapešću desne ruke, tako da me, i prije nego li sam uspio ispustiti granu, ugrizao najprije za palac, a potom za kažiprst. Tada sam ga lijevom rukom uhvatio za rep, podigao se na noge i odalamio ga o kameni zid kuće, stavio pod noge, dočepao se kamena i stukao mu glavu - prepričava Marko dramatični događaj, koji ga je umalo stajao života.

Najduža dva sata

Nakon dva ugriza, te početka slabosti, Marko je u pomo pozvao prijatelje. Posjeli su ga u Ladu Nivu za čiji upravljač je sjeo Ive Gambiroža.Uslijedila je potom dvosatna vratolomna i na trenutke pogibeljna vožnja oputinama planine u borbi za svaku minutu, dok su Marku počeli naglo oticati prsti,nadlanica i nadlaktica sve do ramena.

Istovremeno obaviještena je i kninska Hitna pomoć, koja im se zaputila u susret i koja je nekih desetak kilometara pred Kninom Marka prihvatila i dovezla do bolnice.
- Pacijent je oko 19,15 sati dovezen u kritičnom stanju - kazao nam je dr.Pavo Krtalić,liječnik u JIL-u Opće bolnice Knin.

- Bio je u fazi gušenja i opće slabosti nastalog od posljedica dva ugriza istog poskoka koji su bili vidljivi na palcu i kažiprstu desne ruke.Ruka je bila otečena do ramena i može se slobodno reći da su ga samo minute dijelile od smrti. Po pitanju vitalnih funkcija njegovo stanje je sada stabilno, ali u daljnjem liječenju moramo držati pod nadzorom stanje prstiju i šake, te stupanj poželjne incizije rane koja je jutros krenula i što nas ohrabruje i odmiče od mogućnosti nastanka gangrene koja bi u najgoroj opciji razultirala kiruškim zahvatom amputacije ugroženog tkiva.

Piše ŽELJKO HULJEV