Mine odnijele 511 života, a na razminiravanje utrošene 4,2 milijarde kuna

Odlikovanje, pirotehničari, Međunarodni dan borbe protiv mina, tvrtka za razminiranje, Ured za razminiranje, Hrvatska
RAT I 19 GODINA NAKON RATA: Razminirati u Hrvatskoj treba još 61 tisuću hektara

Kolika su prijetnja te mine vidljivo je iz podataka da je u minskim poljima diljem Hrvatske od 1991. do 2014. godine ukupno stradalo 1.978 osoba, od čega 511 smrtno. Zapravo kada se pogleda koliko su zla nanijele mine, a samo od 1998. godine do veljače ove godine od mina je stradalo 318 osoba, od toga 118 smrtno, moglo bi se zaključiti kao da rat u Hrvatskoj još uvijek traje.

I ekonomski su mine golem problem. Prema podacima Ureda za razminiranje hrvatske Vlade, od 1998. do kraja prošle godine razminirano je 446 milijuna kvadratnih metara za što su utrošene - 4,2 milijarde kuna.
11.600 hektara

Najveći dio još uvijek miniranih površina pokrivaju šume - 67 posto, 19 posto je poljoprivrednih površina, a na 14 posto minski sumnjivih površina su makija i krš. Kada se ovi postotci preračunaju, primjerice samo poljoprivredne površine, proizlazi da je minirano oko 11.600 hektara poljoprivrednog zemljišta. Prevedeno u recimo žitarice, na tom je zemljištu svake godine moglo biti proizvedeno približno 50 tisuća tona pšenice ili 70 tisuća tona kukuruza ili 174 tisuće tona krumpira, 35 tisuća tona suncokreta...

Najveće minski sumnjive površine nalaze se u Ličko-senjskoj županiji - 147,9 četvornih kilometara, Sisačko-moslavačka županija sa 107,94 kvadratna kilometra na drugom je mjestu, a Osječko-baranjska s minirana 87,82 kvadratna kilometra, na trećem mjestu.

- Sukladno Planu humanitarnog razminiranja za 2014. godinu, minski sumnjivo područje Republike Hrvatske ukupno će se smanjiti za najmanje 51,4 kvadratna kilometra. Ukupno je iz svih izvora financiranja za cjelokupne poslove razminiranja u 2014. godini planirana 293,7 milijuna kuna. Predviđeno je u cijelosti rješavanje minskog problema u dvije županije - Virovitičko-podravskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, do polovice godine i u najmanje devet jedinica lokalne samouprave - gradovima Kutina, Ogulin i Šibenik te općinama Gvozd, Lasinja, Sukošan, Velika, Vladislavci i Vojnić, navode u Uredu za razminiranje.

Zanimljivo je što će velik dio novca za razminiranje stizati iz fondova Europske unije. Kako navode u Uredu za razminiranje, do sada su u ovoj godini osigurana nova tri milijuna eura, koji će biti iskorišteni za razminiranje 3,4 četvorna kilometra u općinama Draž, Šodolovci i Darda u Osječko-baranjskoj županiji.
Europski novac

- Ugovorom između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) i Hrvatskog centra za razminiranje, dogovoreno je financiranje prema programu IPA 2010 Leftovers 'De-mining Programme in War Affected Areas. Za razminiranje su dodijeljena sredstva u iznosu od 3,04 milijuna eura, od čega iznos od 2,5 milijuna eura čine nepovratna sredstva EU. Uz to, završeni su pregovori oko osiguravanja dodatnih sredstava iz fondova EU, pa bi tako, ono što je sada sigurno, ovu godinu 'zatvorili' s ukupno 9,1 milijun eura, odnosno oko 70 milijuna kuna, koji bi bili vezani uz IPA 2010 (Leftovers) i IPA 2013., navode u Uredu.

Postupak javne nabave, dodaju u Uredu, radi ustupanja poslova razminiranja tvrtkama za razminiranje na područjima općina Draž, Šodolovci i Darda, procijenjene tlocrtne površine 3,4 četvorna kilometra, planira se pokrenuti do kraja ovog mjeseca.

Trenutačno se poslovi razminiranja provode na oko 13 četvornih kilometara na području Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Zadarske i Sisačko-moslavačke županije, a privode se kraju poslovi razminiranja na području Dubrovačko-neretvanske županije koja će biti potpuno razminirana. Na svim tim projektima uposleni su praktično svi kapaciteti tvrtki koje se bave humanitarnim razminiranjem. Konkretno riječ je o 38 tvrtki u kojima je u ovom trenutku zaposleno točno 614 pirotehničara te 54 pomoćna djelatnika. Oni svoje zdravlje i život praktično svakodnevno izlažu opasnostima, a od 1998. godine do danas od mina je stradalo 68 pirotehničara.
Odlikovanje za 37 smrtno stradalih pirotehničara

U prigodi obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv mina, koji se obilježava u travnju (4. travnja je Međunarodni dan borbe protiv mina), predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je odlikovao 37 pirotehničara koji su poginuli na poslovima humanitarnog razminiranja nakon završetka ratnih djelovanja u Hrvatskoj. Redom Petra Zrinskog i Redom Frana Krste Frankopana, kao časni znak vječnog spomena poginulima u humanitarnom razminiranju Hrvatske, posmrtno je odlikovano 36 hrvatskih državljana te jedan državljanin BiH. Odlikovanja su članovima obitelji poginulih pirotehničara uručena na inicijativu Ureda za razminiranje Vlade, Strukovne udruge djelatnika protueksplozijske zaštite MUP-a, Sindikata humanitarnog razminiranja te Društva inženjera u humanitarnom razminiranju.

 

glas-slavonije.hr