VIDEO  MILANOVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI "Neka Plenković i njegova Vlada to ne čine, jer ću biti prisiljen reagirati"

Zoran Milanović
Screenshot

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obraća se hrvatskoj javnosti u izravnom televizijskom prijenosu na svim nacionalnim televizijama, kako je to ranije najavio njegov glasnogovornik Nikola Jelić, prenosi Jutarnji list.

"Ustav kojemu sam prisegnuo me obvezuje pa sam odlučlio obavijestiti hrvatsku javnost o prijetnji demokratskom poretku koju sprema Vlada Andreja Plenkovića.

Namjeravaju mimo Ustava staviti VSOA-u pod izravno upravljanje Ministarstva obrane.

Suprotno demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje kojim bi privremenog čelnika agencije postavljao i razrješavao ministar obrane.

To je politički udar Andreja Plenkovića koji RH vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HDZ sada želi kontrolu nad VSOA-om, koja bi u tom slučaju bila izuzeta od nadzora.

Kao predsjednik Republike pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen reagirati u skladu sa svojim ovalstima. I danas sam pozvao predsjednika Vlade da razgovaramo i dogovorimo novog kandidata. On mora biti imenovan usuglašavanjem predsjednika Republike i Vlade. Sve izvan toga predstavlja političko nasilje koje ugrožava demokratski poredak u zemlji.

Podsjećam, jedan od temelja moderne Hrvatske bilo je stavljanje tog sustava pod demokratsku kontrolu.

Obje službe stavljene su pod civilni nadzor i upravljanje predsjednika Republike i Vlade. Tako je suzbijena politizacija tih službi i onemogućena zlouporaba od strane političkih stranaka.

Nakon današnjeg njegovog istupa, bojim se da on već dugo planira stranački udar na vojnu agenciju. Ja sam mu još u rujnu prošle godine predložio razrješenje sadašnjeg ravnatelja. Predsjednik Vlade je dobio isti nalaz kao ja, ali nije prihvatio moju inicijativu. Odbijao je svaki razgovor i nije smatrao potrebnim usuglasiti se o imenu novog ravnatelja, iako je to dužan po Ustavu. Svjedočili smo njegovoj ucjeni. Nema kandidata za ravnatelja dok se predsjednici Republike i Vlade ne usuglase. To moraju znati i svi časnici koji imaju ili će imati ambiciju obavljati taj posao. Uvjeren sam da neće sudjelovati u nasrtajima Vlade u ustavni poredak.

Sumnjiva i evidentna preprodaja plina upozorava nas kako se sve može prikriti bez sankcija ako državnim insitucijama upravlja jedan čovjek. Hrvatska javnost je dovoljno zrela da prepozna opasnosti ali smatrao sam svojom obvezom i dužnošću i na ovaj način upozoriti na to", zaključio je Zoran Milanović u svojem izvanrednom obraćanju.

Do ovog predsjednikovog obraćanja dolazi nakon što je premijer Andrej Plenković u četvrtak rekao da sastanka oko kandidata za novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) na koji ga je pozvao predsjednik Republike Zoran Milanović neće biti dok se Milanović ne ispriča.

Milanović je ranije u četvrtak pozvao premijera da žurno, već danas, održe sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e s obzirom na to da 10. srpnja istječe mandat ravnatelja u ostavci Ivici Kinderu.