Milanović: Onome tko ne voli Hrvatsku je noćna mora vidjeti tablu na ćirilici

Nije dugo trebalo čekati na odgovor Stožeru za obranu Vukovara koji je jučer i službeno zatražio izvanrednu sjednicu Vlade i Sabora na kojoj bi se raspravilo o sigurnosnom stanju u Vukovaru, prekinula primjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a cijeli Grad Heroj proglasio područjem od posebnog pijeteta. Danas je premijer Milanović početak redovite sjednice Vlade iskoristio kako bi iznio svoj konačni stav oko uvođenja ćirilice u Vukovaru.

"To je Hrvatska i tamo se poštuju hrvatski zakoni, rekao je Milanović. "Onome tko ne voli Hrvatsku i tko se nikad nije pomirio s tim da je Vukovar hrvatski grad vidjeti tablu i natpis gdje na ćirilici piše Republika Hrvatska je noćna mora", rekao je. Premijer je poručio kako neće odustati jer sve "rade u najboljoj vjeri i pod ničijim pritiskom", ali je isto tako priznao kako iz Europe nije stigla podrška za uvođenje dvojezičnostui u Vukovar kako je to njegova vlada očekivala. "S ovim nema veze nikakva strana sila, nikakav vanjski faktor, čak se po prvi put i Europska komisija, doduše na pomalo neobičan način, ogradila od onoga što se događa u Vukovaru", kazao je Milanović.

Na taj način je premijer zapravo priznao kako su u Bruxellesu zapravo bili više iznenađeni načinom na koji su se pokušale staviti dvojezične table u Vukovaru, a ponajviše što je to učinjeno uz pomoć sile i specijalne policije.

Europski centar za ljudska prava: Moratorij na uvođenje ćirilice

Da je EU potpuno okrenula leđa Milanovićevoj vladi svjedoči i priopćenje Europskog centra za ljudska prava koji je reagirao na postavljanje dvojezičnih ploča. U priopćenju koje potpisuje predsjednik Centra Dragomir Čelebić se kaže kako Vukovar - Grad Heroj treba izuzeti iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina a primarno bi Vlada RH trebala donijeti moratorij na uvođenje ćirilice.

"Smatramo da još nije vrijeme uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru jer mnogim građanima Vukovara, a poglavito stradalnicima, rane još nisu zacijelile dok se o mnogim nestalima još uvijek ništa ne zna. Isto tako srpska nacionalna manjina nije ništa poduzela u pomoći hrvatskoj većini u Vukovaru u rješavanju pronalaska nestalih, procesuiranju ratnih zloćina i zločinaca. Političari, predstavnici srpske nacionalne manjine nisu doprinijeli suživotu srpskog i hrvatskog naroda. Nažalost suprotno, poremetili su život dvaju naroda na prostoru Vukovara pa tako i RH gledajući svoje političke interese a ne interese dvaju naroda".

U Europskom centru za ljudska prava ističu kako se predstavnici srpske nacionalne manjine nisu pridružili koloni sjećanja, ispričali i poklonili stradalnicima i Hrvatskoj za ratne zločine, silovanja žena u Domovinskom ratu koje su počinili njihovi sunarodnjaci. "Zato ne vidimo razloge zašto Vlada RH ide na ruku srpskoj manjini oko dvojezičnosti, kao da je to najveći problem u Hrvatskoj i kao da nema drugih problema, kao što je gospodarsko stanje, nezaposlenost, pad standarda i procesuiranje ratnih zločina".

Upozoravaju kako je poznato da u Vukovaru ima više glasača nego stanovnika, pa se stoga da naslutiti kako je popis stanovništva u Vukovaru bio neregularan, odnosno upitno je dali u Vukovaru srpske nacionalne manjine ima 33 posto. "Poznato je da u praksi zemalja Europske unije pravo na dvojezičnost imaju nacionalne manjine koje imaju 50 posto stanovništva. Isto tako po povelji Europske unije, nacionalna manjina ima pravo na dvojezičnost ako se jezik razlikuje od domicilnog jezika, što nije slučaj hrvatskog i srpskog jezika jer su oni gotovo identični i pripadaju štokavskom govoru.
"Na osnovu svih činjenica tražimo od Vlade RH, da kada su mogli uvesti Lex Perković, mogu mijenjati i Zakone kojima se uvodi ćirilica u Vukovar. Od Vlade RH i premijera Milanovića tražimo da se prioritetno uvede moratorij na dvojezičnost u Vukovaru kako bi se smirile tenzije!", ističe se u priopćenju Europskog centra za ljudska prava.

Oni također podsjećaju kako se zakoni i Ustav moraju poštovati, ali Vlada RH, Sabor RH, politika i političari moraju stvoriti preduvjete za bolji suživot građana mijenjajući Zakone i Ustav, jer ako se može brzopotezno mijenjati Ustav zbog Europske unije i gospodina Perkovića ne vide zašto bi to u ovome slučaju bio problem. "Ćirilica u Vukovaru može još sačekati, je hrvatska Vlada ima mnogo bitnijih problema pa se stoga postavlja pitanje da li ova Vlada postavljanjem dvojezičnih ploča ne/svjesno izaziva nemire kako bi bi pogled javnosti „sklonila s bitnijih problema koje nije sposobna sama riješiti?" , stoji na kraju priopćenja.

No ako je suditi prema izjavama premijera, ministra branitelja i ostalih najviših dužnosnika RH od dvojezičnih natpisa se ipak neće odustati čak i pod cijenu velikih prosvjeda i nemira.

Dnevno.hr