MILANOVIĆ "Boysi su kao ratni zarobljenici, skupit ćemo i mi 100 Grka pa ćemo se mijenjati"

Zoran Zoki Milanović
Hercegovina.info

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je boravio u Gorskom kotaru, gdje se obilježava 30 godina Općine Lokve. Nakon prigodnog govora odgovarao je na pitanja novinara te prokomentirao situaciju s hrvatskim državljanima u Grčkoj. Komentirajući situaciju s hrvatskim državljanima pritvorenima u Ateni nakon sukoba s grčkim navijačima i huliganima, pri čemu je jedan Grk smrtno stradao, Zoran Milanović je rekao:

"Plenković je nakon tri dana u riječ rekao isto kao ja. I njemu je sumnjivo kakve su to inkriminacije. Čekamo vidjeti za što ih se točno tereti. Ne mogu te bez pravne osnove držati lišenog slobode. To je temelj europskog kontinentalnog prava."

"U slučaju naših baraba taj habeas corpus je grubo prekršen. Ne vidim to kao vladavinu prava, nego retalijaciju prema jednoj etnički obojenoj skupini, odnosno državljanski. Oni su skupili sve hrvatske navijače i strpali ih u zatvor. Je li to bilo organiziranje radi tučnjave, ne zadržavaš sto ljudi u zatvoru. Organiziranje radi lišavanja života neke osobe, to sam siguran da nije bila namjera", kaže, prenosi N1.

Milanović: To je čista politika

Predsjednik dodaje da se radi o čistoj politici: "To je, nažalost, čista politika i tu vlada ništa nije mogla. Prvih pet dana, koliko je u Grčkoj dug rok u kojem nekog možete držati u zatvoru jer vam se ne dopada, trebali su izdvojiti slučajeve, suditi onima kojima treba, ostale poslati doma. Ovo je politička farsa u kojoj vlada mora pokazati i stvoriti dojam da je učinila sve, a ni ne može puno."

Naglašava da je jasno da su u sukobu sudjelovali i Grci, ali da ovo djeluje kao retalijacija, odnosno kolektivna kazna.

"Oni su tamo ratni zarobljenici. Onda ćemo zamijeniti ljude, skupit ćemo i mi sto Grka. Zato što su bacali papiriće tamo? Nisu išli nekog ubiti, to je cijeli niz barijera zdravog razuma koji pokazuje da se radi o političkoj svinjariji.

Prošla je faza u kojoj su morali pokazati da su pravna država. To nije neovisno pravosuđe, ono i je za napadati. Da tu dođe sto navijača Crvene zvezde, isto naprave, prvi bih se zalagao da ih se pusti uz zabranu ulaska, ali ne možeš ih držati u kampu.

Ovo je tema za EU parlament. Gdje su naši parlamentarci? Glavno da lovica sjeda… Drago mi je da smo se Plenković i ja složili u onom bitnom, da je ovo nedopustivo", rekao je Milanović.