FOTO  Milane, pomozi mi da postanem predsjednik

SDP-ovih zagrebačkih mjesnih organizacija iznenadio je mnoge kada je naglasio kako će zagrebački SDP odraditi svoj dio posla u kampanji službenog socijaldemokratskog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, piše Novi list.
– Ja sam predsjednik gradske organizacije i član Predsjedništva stranke, imam obvezu i sudjelujem u svim stranačkim procesima. Ne guram se u kombinacije u koje me mediji guraju – rekao je Bandić svojim suradnicima i dodao kako će osobno u zagrebačkoj organizaciji koordinirati Josipovićevom kampanjom te zatražio da se u operativno provođenje tog posla uključe i drugi članovi zagrebačkog SDP-a, piše Novi list.
 Josipović će u Zagrebu dobiti više glasova nego li u bilo kojoj drugoj organizaciji SDP-a i u bilo kojoj drugoj sredini – navodno je, u svom stilu, obećao Bandić.

Ovakav Bandićev istup pred šefovima zagrebačkih podružnica SDP-a mogao bi biti reakcija na pismo koje mu je uputio Ivo Josipović, a u kojem ga zamolio za pomoć i logističku potporu u kampanji. Sličnu pomoć Josipović je tražio od predsjednika svih SDP-ovih organizacija na terenu s kojima je posljednjih dana bio u kontaktu.

Interpretacije Bandićevog poteza su, međutim, među sudionicima sastanka sasvim oprečne. Dio njih tumači ga kao Bandićev definitivni odustanak od zamisli o uključivanju u predsjedničku utrku, dok dio smatra da se radi tek o formalnoj potpori službenom kandidatu koja ne znači nužno da Bandić neće »okrenuti ploču« ako se ipak odluči na kandidaturu.

– Jedino što Bandić cijelo vrijeme ponavlja je da će se kandidirati ako bude siguran da će pobijediti, sve ostalo su medijske špekulacije koje on ne provocira. A kada će procijeniti kakve su mu šanse i kada će donijeti konačnu odluku, to je na njemu – kazao nam je jedan od njegovih bliskih suradnika.

U četvrtak zasjeda Gradski odbor SDP-a koji treba donijeti odluku o raspisivanju izbora za dužnosti u zagrebačkom SDP-u. U roku od sedam dana svi koji se namjeravaju kandidirati moraju objaviti kandidature, pa tako i Bandić, namjerava li ponovno postati predsjednik najveće SDP-ove stranačke organizacije. Bude li se Bandić kandidirao za reizbor to bi mogao biti jasan znak da namjerava ostati u SDP-u i da se neće upuštati u kandidiranje suprotno volji stranke. Predsjednička kandidatura, naime, značila bi njegovo automatsko isključenje iz stranke jer tako određuje Statut SDP-a.