MIHAEL MIKIĆ NA SUĐENJU MAMIĆIMA "Dinamo mi je dugovao, Mamić je rekao da odem u salon i da si uzmem neki BMW"

Mihael Mikić

Nastavljeno je suđenje braći Mamić zbog izvlačenja novca iz Dinama.

U najopsežnijem hrvatskom pravnom procesu svjedočili su Pero Lozica i Mihael Mikić, a danas bi još trebali svjedočiti Boško Balaban i Mario Jurić, piše Index.

Prvi je svjedočio Pero Lozica, odvjetnik koji je bio stečajni upravitelj Dinama prije 23 godine.

Kazao je da je stečaj pokrenut u svibnju 2001. godine, a završen 2003. ili 2004, te da je za vrijeme stečaja Dinamo ustrojen kao udruga građana normalno funkcionirao. "Predsjednik Udruge je bio Mirko Barišić, direktor je bio Damir Vrbanović i u to vrijeme se počeo javljati Zdravko Mamić", rekao je Lozica. Dodao je da nema nikakvih saznanja da je Udruga građana Dinamo 2002. godine otvarala bankovne račune u inozemstvu.

"Prije nego što sam postao stečajni upravitelj, nisam poznavao Zdravka ni Marija Mamića. Tadašnja garnitura u Udruzi građana nije bila sretna što je otvoren stečajni postupak i što sam ja kao upravitelj imao uvid u svu poslovnu dokumentaciju. Kroz posao sam se susretao s Mamićima i znali su reći da idu u svoju agenciju, koja nije bila u prostorijama Dinama. U to vrijeme je bilo poznato da je Mamić sport agencija imala ugovore s više igrača i da je te ugovore radio odvjetnik", kazao je Lozica.

Dodao je da su Mamići imali potpisane i ugovore o zajedničkom ulaganju.

Mikić: Dinamo mi je bio dužan, Mamić je rekao da si odem izabrati BMW

Za klupu za svjedoke zatim je sjeo bivši nogometaš Dinama Mihael Mikić. On je detaljno i živopisno pričao o svojim iskustvima s Mamićima.

Kazao je kako je u klub došao 1996. godine, a 1998. ušao u prvu ekipu. Ispričao je da su od 1999. godine primanja postala neredovita i da se do 2002. godine nakupilo puno dugovanja prema njemu.

"Pokušavao sam naći rješenje kako da izvučem nešto novca, jer neki igrači nisu uspjeli. Mamić me pozvao na razgovor i pitao sam ga kako ćemo riješiti moj dug. On je govorio kako klub nema novca. Rekao sam mu da sam spreman oprostiti 50 posto duga, a on mi je rekao da odem u BMW Tomić, da uzmem neki auto i tako ćemo to riješiti. Učinio sam to, auto je bio vrijedan između 90 i 100 tisuća eura", ispričao je Mikić pa rekao kako je kasnije vidio da je auto registriran na Mamić sport agenciju.

"Kada sam odlazio u inozemstvo, tražio sam ga da mi da mogućnost da prodam taj auto. To je i učinjeno i dobio sam oko 60 tisuća eura. Tada sam 150-200 tisuća eura oprostio Dinamu i ne znam je li Mamić kasnije naplatio taj novac od Dinama", rekao je Mikić. 

Kazao je kako je u ugovoru koji je tada potpisao pisalo da je Mamiću prodao svoje potraživanje u iznosu od 500 tisuća eura.

Sve se ponovilo

Ispričao je i kako se situacija s dugom ponovila i u njegovom drugom angažmanu u Dinamu, između 2002. do 2004. godine.

"Kada sam odlazio u Njemačku 2004. godine, Dinamo mi je dugovao 120 tisuća eura. Pokrenuo sam naplatu toga duga. Zdravko Mamić me pozvao na razgovor i rekao kako klub nema taj novac. Opet je pitao možemo li se nekako dogovoriti i ja opet opraštam pola iznosa. Ostalo je pristao isplaćivati mom ocu svaki mjesec, u ratama. Nakon nekoliko mjeseci Mamić mi je osobno dao na ruke 20 tisuća", kazao je Mikić i dodao kako je Mamić tada od njega tražio da potpiše da više nema potraživanja prema klubu. 

Mikić je izračunao da je Dinamu ukupno oprostio preko 300 tisuća eura.

Rekao je i da je prvim ugovorom iz 1998. godine imao ugovorenu podjelu transfera po sistemu 50:50, kao i drugi igrači, a da se dolaskom Zdravka Mamića u klub takva podjela transfera ukinula.