MIGRACIJE U HRVATSKOJ Konačno se više ljudi doselilo nego što je otišlo

Hrvatska,migracije,iseljavanje,doseljavanje,stanovništvo
Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) iznio je podatke prema kojima se tijekom 2022. godine u Hrvatsku doselilo 11.685 stanovnika više nego što je zemlju napustilo, pri čemu je najviše useljenika iz Ukrajine i BiH, dok je najviše Hrvata iselilo u Njemačku, piše Anadolija.

U 2022. godini u Republiku Hrvatsku iz inozemstva su se doselile 57.972 osobe, a odselilo u inozemstvo 46.287 osoba. Saldo migracije stanovništva Republike Hrvatske s inozemstvom bio je pozitivan i iznosio je 11.685, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istodobno, iz inozemstva se doselilo 17,8 posto hrvatskih državljana i 82,2 posto stranaca, dok se odselilo 70,7 posto hrvatskih državljana i 29,3 posto stranaca. U ukupnom broju doseljenih i odseljenih osoba značajan je udio stranaca u okviru izdanih boravišnih i radnih dozvola.

"Ukupan broj doseljenih osoba iz inozemstva uključuje i prognanike iz Ukrajine kojima je odobrena privremena zaštita u Republici Hrvatskoj. Od ukupnog broja doseljenih osoba u Republiku Hrvatsku, 19,3 posto osoba doselilo je iz Ukrajine, a 14,6 posto osoba doselilo je iz Bosne i Hercegovine", navodi se.

Od ukupnog broja osoba koje su odselile iz Republike Hrvatske, najviše ih je odselilo u Njemačku (31 posto). Promatrajući spolnu strukturu, u ukupnom broju useljenika iz inozemstva veći je udio muškaraca (67,0 posto). U ukupnom broju osoba koje su odselile u inozemstvo također je veći udio muškaraca (61,9 posto).

U inozemstvo se odselilo najviše osoba u dobi od 20 do 39 godina (44,1 posto). Najveći udio u ukupnom broju osoba doseljenih iz inozemstva u Republiku Hrvatsku u 2022. godini imali su Grad Zagreb (23,5 posto) i Splitsko-dalmatinska županija (11,8 posto).

Prema ukupnom broju osoba koje su se iz Republike Hrvatske odselile u inozemstvo, na prvom je mjestu Grad Zagreb (19,5 posto), a zatim Splitsko-dalmatinska županija (8,6 posto), podaci su DZS-a.