Mesić: Nisam dao transkripte Haagu

"Zadatak mi je bio pomoći u suradnji s haškim tribunalom, jer je to od mene tražio Ustavni zakon o suradnji s haškim tribunalom", rekao je Mesić za treći Dnevnik HTV-a komentirajući prozivanja zbog navodnog davanja transkripata.

Ocijenio je kako ga sada napadaju "svi ti 'luzeri' koje je pobjeđivao na izborima".

Na upit boji li se istrage oko haških transkripata koju je najavila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, Mesić je kazao kako bi bilo dobro da premijerka Kosor i Vlada prihvate Ustavni zakon o suradnji s haškim tribunalom, da ga pročitaju te da vide o čemu se radi. "Svi hrvatski građani i sve institucije moraju surađivati s haškim tribunalom"; istaknuo je Mesić. Smatra kako istraživati sada nekoga je li surađivao s haškim tribunalom i to mu stavljati kao krimen je protiv ustavnog poretka Republike Hrvatske.

"Umjesto da se istražuje tko nije surađivao s haškim tribunalom, tko je prije mog dolaska izdvojio određene dokumente i transkripte da ih ukloni zbog toga što su smatrali da ih ne treba dati javnosti, napada se one koji su surađivali s haškim sudom", rekao je Mesić.

Ocijenio je kako nema nikakvog razloga da se netko boji, pa niti on, tko je izvršavao hrvatski Ustav i provodio hrvatske zakone. "Tu je iluzija da može suradnja s haškim tribunalom škoditi", rekao je.

Ponovio je da su Ivan Jarnjak, koji je tada bio na funkciji predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, i Miroslav Tuđman preuzeli neke transkripte prije njegova dolaska u Ured predsjednika. Upitao se zašto ti transkripti nisu predani haškom sudu dodavši da se možda u njima krije nešto što bi pomoglo obrani generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Upitan dobiva li prijetnje bivši hrvatski predsjednik odgovorio je kako ih ne dobiva, već je dobio nekoliko pisama, "ali više nepismenih s vrijeđajućim sadržajem". Dodao je kako ne osjeća da je povećano njegovo osiguranje.

Fena